Index Vakbarát Hírportál

Elkezdték építeni az Összetartozás Templomát a lerombolt székely faluban

2019. január 18., péntek 14:30 | aznap frissítve

Elkezdődtek csütörtökön az Összetartozás Templomának cölöpözési munkálatai az egykori Bözödújfaluban – közölte pénteken az erdőszentgyörgyi polgármesteri hivatal alapján a Maszol.ro.

30 darab, 12 méter mélyre lehelyezett, egyenként 88 centi átmérőjű cölöpökön fog állni a vízből kimagasló Összetartozás Temploma, ami a falurombolás szimbólumaként, felekezeti hovatartozás nélkül lesz mindenki temploma, és hirdeti az egykori Bözödújfalu létezését valamint tragédiáját - írják.

A cölöpözési munkálatok gyorsan haladnak, január végéig kerül az összes tartóoszlop a végleges helyére. 14 oszlopot helyeztek már le annak a speciális technikának köszönhetően, ami lehetővé teszi, hogy az említett mélységig lefúrjanak, majd bebetonozzák az alappilléreket, az időjárás viszontagságaitól függetlenül.

A Bözödújfaluért Egyesület adományokat gyűjt a templomépítésre. Az eddigi támogatási módok palettája színesedett a Facebook adománygyűjtési lehetőségével, amivel a bankkártya-tulajdonosok okostelefonjukkal adományozhatnak.

Az Összetartozás Templomának építési költségei, összesen 300 ezer euróba (95,4 millió forint) kerülnek. Eddig csak az alapozási munkálatokra sikerült közadakozásból összegyűjteni a pénzt, ezért mindenkit arra kérnek, hogy lehetőségükhöz mérten járuljanak hozzá a templom felépítéséhez, visszaadva a száműzött bözödújfalusiak településének szimbólumát.

Helyszíni riportunkat itt nézheti meg:

Soha többé nem leszünk otthon

Rovatok