Index Vakbarát Hírportál

Tíz éve nem volt ennyire durva influenzajárvány a horvátoknál

2019. január 18., péntek 10:48 | aznap frissítve

Horvátországban december óta kilencezer influenzás beteget regisztráltak, és már hét halálos áldozata van a járványnak - közölte Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ vezetője pénteken a horvát közszolgálati televízióban. A megbetegedések száma ugyanakkor akár négyszerese is lehet a regisztráltnak.  

„Amennyiben figyelembe vesszük a növekedés ütemét és a bizonyított esetek számát, valamint azt, hogy jelenleg tetőzik az influenzajárvány, amely még 8 hétig is eltarthat magas intenzitással, elmondható, hogy ilyen számokkal az elmúlt tíz évben nem találkoztunk Horvátországban", mondta.

A megbetegedések többségéért az idén az influenza A vírus a felelős, amely 30 százalékkal veszélyesebb a tavalyi vírustípusnál. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jelenleg fertőző vírus már három éve nem volt jelen Horvátországban, ezért a lakosság elveszítette ellenálló képességét vele szemben.

Az A vírus egyformán veszélyes mindenkire, a fiataloknál és a korábban egészséges embereknél is komoly szövődményeket okozhat. 

Drazenovic szerint védőoltás mellett könnyebben túl lehet jutni rajta, és a szövődmények kialakulására is kevesebb esély van. A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) a 2018/2019-es influenzaszezonra 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához.

Tavaly összesen 64 ezer 813 influenzás beteget regisztráltak az országban, a legtöbbet Zágráb városában, és 35-en haltak bele a betegség valamelyik szövődményébe.

Rovatok