Index Vakbarát Hírportál

Hat év kilenc hónap börtönt kapott a fekete fiatalt agyonlövő chicagói rendőr

2019. január 19., szombat 09:31

Hat év kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték azt a chicagói rendőrt, aki 2014-ben 16 lövéssel megölt egy 17 éves fekete fiatalt, írja a BBC. A férfit már tavaly októberben elítélték, a börtönbüntetésének mértéke volt a kérdés.

2014-ben Jason Van Dyke lelőtte Laquan McDonaldot, majd további lövéseket adott le a már a földön fekvő fekete fiatalra, aki nem sokkal a mentők érkezése után meghalt. Van Dyke másodpercekkel azután tüzet nyitott, hogy a helyszínre ért, azt állította, hogy McDonaldnál kés volt, ezért az életét féltette.

Az ügyészek szerint a fiatalnál egy 7,6 cm pengehosszúságú kés volt, amikor megállították. A videófelvételek alapján azonban McDonald nem a rendőrök felé mozdult, hanem elhátrált tőlük. Az először a helyszínre érkező rendőrtiszt pedig azt vallotta, hogy szerinte nem kellett volna erőt alkalmazni a férfival szemben.

A pénteki tárgyalási napon többen is azt vallották, hogy Van Dyke durván viselkedett velük. Egyikük azt mondta, hogy a rendőr pisztolyt nyomott a fejéhez, amikor éppen kijött egy benzinkútról, és rasszista kijelentéseket vágott a fejéhez. Van Dyke sógora, aki szintén fekete, viszont arról tanúskodott, hogy nem „egy rasszista rendőrnek" ismerte meg a férfit.

Az ügy az egész chicagói rendőrséget  felforgatta , de nem egyedülálló: Chicagóban extrém magas a feketék elleni rendőri erőszak aránya, egy 2017-es vizsgálat szerint a város rendőrei  rendszeresen követtek el szükségtelen erőszakot  feketék ellen.

Rovatok