Index Vakbarát Hírportál

Nem utazhatnak az EU-ba a Szkripal-ügy gyanúsítottjai

2019. január 21., hétfő 13:41

Kilenc magánszemély és egy szervezet ellen is szankciókat léptet életbe az Európai Unió különböző vegyi támadásokkal, például a Szkripal-üggyel összefüggésben - jelentette az MTI. A nagyköveti szinten már múlt héten elfogadott új büntetőintézkedésekre rábólintottak az uniós tagállamok külügyminiszterei is hétfőn.

Négy orosz állampolgárt sújtottak korlátozásokkal, az orosz katonai hírszerzés (GU) vezetőjét és helyettesét, illetve két munkatársát, a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya tavalyi angliai megmérgezésével vádolt Alekszandr Petrovot és Ruszlán Bosirovot. Felkerült a szankciós listára rajtuk kívül a vegyi fegyverek kifejlesztéséért és gyártásáért felelős szíriai szervezet (SSRC) és annak öt helyi munkatársa is.

A szankciók vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat foglalnak magukban.

Ezek az első büntetőintézkedések a vegyi fegyverek használatának és elterjedésének visszaszorítását célzó új EU-s szankciós rendszer keretében, amelyet szakértők szerint a szíriai és orosz támadásokra reagálva fogadtak el tavaly októberben.

Tavaly március 4-én az orosz, majd a brit hírszerzésnek is dolgozó Szergej Szkripal és lánya súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury kórházába. A volt kettős ügynök és lánya hosszas kezelést követően végül felépültek, és azóta ismeretlen helyen tartózkodnak. A brit hatóságok szerint a merényletkísérletet a GU két ügynöke követte el a szovjet hadsereg által kifejlesztett, Novicsok nevű méreggel, az orosz kormány azonban tagadja, hogy közük lenne az ügyhöz, a két gyanúsított pedig azt állítja, hogy csak turistaként jártak Salisburyben a támadás időpontjában.

A szíriai szankciós listát is bővítették

Tizenegy üzletember és öt vállalat nevét vette fel a szíriai polgárháborúval kapcsolatos szankciós listájára hétfőn az Európai Unió, amiért támogatják a damaszkuszi rezsim működését vagy profitálnak belőle.

Így 270-re emelkedett azoknak a magánszemélyeknek száma, akik ellen beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelt el az Európai Unió a civil lakosság erőszakos elnyomása miatt, illetve azért, mert a rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói. Emellett korlátozások vannak érvényben 72 jogi személy ellen is.

A listára most felkerült személyek luxusingatlan-beruházásokban és más kormányzati támogatású projektekben vettek részt.

Az EU legutóbb tavaly nyáron hosszabbította meg egy évvel az eredetileg 2011-ben életbe lépett szíriai büntetőintézkedései hatályát. Így a konkrét személyekkel szembeni szankciók mellett júniusig mindenképp hatályban marad az olajembargó, valamint bizonyos befektetésfajták, illetve eszközök és technológiák exportjának tilalma.

Az Európai Unió 2014 decemberében elfogadott elvi döntése értelmében a szankciós rendszert mindaddig fenntartják a szíriai kormányzattal szemben, amíg nem hagy fel a civilek elleni erőszakkal.

Rovatok