Index Vakbarát Hírportál

Elengedték az orosz eszkortlányt, aki bizonyítékokat ígért az amerikai elnökválasztásról

2019. január 22., kedd 16:35

Néhány nappal az őrizetbe vétele után szabadlábra helyezte a moszkvai rendőrség kedden a Násztya Ribka névű eszkortlányt, aki korábban azt állította, hogy bizonyítékai vannak a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozásra.

A 27 éves, fehérorosz állampolgárságú Ribkát csütörtökön a seremetyjevói repülőtéren vették őrizetbe, de nem politikai okokból, hanem kerítés miatt. A nő és a kedden szintén elengedett Alex Lesley ellen vádat nem emeltek, de megjelenési kötelezettségvállalást írattak alá velük, és a rendőrség továbbra is gyanúsítottként kezeli őket.

Ribka, Lesley és néhány társuk ellen két kazah állampolgárságú nő tett feljelentést, az állították, hogy prostitúcióra vették rá őket. A gyanúsítottak nem ismerték el bűnösségüket. A hatóságok a hétvégén házkutatást tartottak náluk és hozzátartozóiknál.

Ribka, amikor tavaly februárban Pattayán őrizetbe vették azt állította, hogy bizonyítéka van a 2016-os elnökválasztásba történt orosz beavatkozásra. Azt terjesztette, hogy viszonyt folytatott a moszkvai felső vezetéssel kapcsolatokat ápoló Oleg Gyeripaszka orosz milliárdossal, aki kapcsolatban állt Trump egykori kampányigazgatójával, Paul Manaforttal.

Ribka közvetítőn keresztül kapcsolatba lépett a bangkoki amerikai követséggel, és megpróbált menedéket kérni az Egyesült Államokban. Lesley felesége, Krisztyina Seremetyjeva szerint a nőt és a férjét a fogdában kihallgatta az FBI egyik munkatársa, az ígért bizonyítékokat Ribka a jelek szerint végül senkinek sem szállította le. Azt állította, hogy egyezségre jutott Gyeripaszkával. (MTI)

Rovatok