Index Vakbarát Hírportál

Tömegesen pusztulnak a vadállatok a hőség miatt Ausztráliában

2019. január 24., csütörtök 11:12

Az MTI híre szerint több mint 90 vadló pusztult el az Ausztráliát sújtó hőhullámban: a vadőrök az ország északi területén fekvő Alice Springs közelében egy kiszáradt folyómederben múlt héten bukkantak az állatok tetemére és kimúlóban lévő vadlovakra. 40 állat kiszáradás és éhezés miatt pusztult el, a kimúlóban lévőket kénytelenek voltak később leölni.

Ausztrália középső részén Goldfields térségében mintegy 2500 vadtevét lőttek le, amelyek a Gibson-sivatagból kivándorolva vízforrásoknál gyűltek össze, állattenyésztők szerint az állatok olyan rossz állapotban voltak, hogy azonnal le kellett őket ölni. A térségben a vadtevék jelentős problémát jelentenek, mivel a víz után kutatva eltapossák a vízforrásokhoz telepített malmokat.

"Vadlovak és vadtevék pusztulnak el a szomjúságtól és az éhségtől, mivel sok megbízható vízforrás kiapadt a mostani hőhullámban, és a vadállatok túlszaporulata miatt a térségben eróziónak és a növényzet pusztulásának vagyunk tanúi" - közölte a helyi önkormányzat.

Az országban már napok óta tombol a hőség: a hőmérséklet több helyen is 40 fok fölé emelkedett, és éjszaka sem csökken jelentősen a forróság. Alice Springben már két hete 42 fok fölötti hőmérsékletet jegyeztek fel.  Közben sorra dőlnek a melegrekordok is: csütörtökön Adelaide-ben 46,2 fokot mérték, ekkora hőséget 1939 óta nem tapasztaltak.

Rovatok