Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé állíthatják Salvinit, mert nem engedett kikötni egy migránsokkal teli hajót

2019. január 24., csütörtök 23:33

A szicíliai Catania úgynevezett miniszteri bírósága eljárást kezdeményezett Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel szemben a Diciotti nevű hajó ügyében, írta az MTI.

Az olasz parti őrség hajója tavaly augusztus 20-án kötött ki a szicíliai Cataniában 176 migránssal a fedélzetén. A belügyminiszter egészen augusztus 25-ig nem engedélyezte a hajóról való partra szállásukat. A bírói testület szerint a belügyminiszter visszaélt hivatali hatalmával, megszegte a nemzetközi konvenciókat és korlátozta a hajón tartózkodók személyi szabadságát. Vagyis gyakorlatilag emberrablás miatt indulhat eljárás az olasz belügyminiszter ellen.

Matteo Salvini úgy reagált: "nem jutok szóhoz". Azt írta,

akár 3-tól 15 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik, akkor se hagy fel az olaszországi határok és az olaszok biztonsága védelmével.

Salvini megjegyezte, már előre elítélhetik azokért a hajókért is, amelyeket a jövőben sem enged kikötni.

Az eljárást Luigi Patronaggio, a szicíliai Agrigento ügyésze kezdeményezte, aki a cataniai kikötőben veszteglő hajón is járt. A vádemelési indítványt Palermo és Catania miniszteri bírósága vizsgálta felül. Ez a jogi intézmény Olaszországban a kormány tagjaival szemben emelt vádemelésről dönt. A palermói testület korábban nemet mondott, a cataniai bírák támogatták az eljárást.

A következő lépésben az olasz parlament felsőháza szavaz a vádemelés elindításáról, mivel Matteo Salvini a szenátus tagja. Nem kérdés, hogy a pártja, a Liga leszavazza az eljárást, kérdéses viszont, hogy a koalíciós partner hogy dönt ebben az ügyben. 

Közben a szicíliai partok felé tart a Sea Watch német nem kormányzati szervezet (NGO) egyik hajója 47 migránssal a fedélzetén, amely a rossz időjárási viszonyok miatt csütörtökön Olaszországtól kért kikötési engedélyt. Ezt egyelőre az olasz kormány megtagadja.

Rovatok