Index Vakbarát Hírportál

Juncker: A zsidók félnek gyakorolni vallásukat Európában

2019. január 24., csütörtök 18:52

Mély aggodalommal tölt el, hogy a zsidók félnek gyakorolni vallásukat Európában - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a január 27-i Holokauszt Emléknap alkalmából csütörtökön.

Juncker nyilatkozatában elszomorítónak nevezte, hogy a zsidók közel 40 százaléka azon gondolkozik, hogy elhagyja Európát. Arra figyelmeztetett, hogy a holokauszttagadás még mindig létező jelenség Európában. Minden harmadik európai saját bevallása szerint "csak keveset" tud a holokausztról, és minden huszadik azt állítja, hogy soha nem hallott róla, írta összefoglalójában az MTI.

"Ez a tudatlanság veszélyes. Az idő múlásával és az emlékek elhalványodásával egyre inkább erkölcsi kötelességünk, hogy emlékezzünk. A történelmet nem tudjuk megváltoztatni, de gondoskodhatunk arról, hogy a jövő nemzedékeinek ne kelljen újra átélniük ezt a szörnyűséget" - fogalmazott.

Kijelentette, az antiszemitizmusnak semmilyen formája sem tűrhető el. Nem tűrhetők el sem a gyűlöletet szító beszédek, sem a fizikai támadások.

A zsidó közösséggel szembeni kötelességünk, hogy emlékezzünk rá, és harcoljunk az antiszemitizmus ellen. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megvédjük közös európai értékeinket.

Az auschwitzi koncentrációs tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Rovatok