Index Vakbarát Hírportál

Trumpék megegyeztek, véget ért a rekordhosszúságú kormányzati leállás

2019. január 25., péntek 20:35

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében pénteken bejelentette, hogy aláírja a kormányzat működéséhez három hétre elegendő költségvetést, amit a Demokrata Párt javasolt, írja az MTI. A kongresszusi vezetők azonban továbbra is folytatják a tárgyalásokat az amerikai-mexikói határon építendő falról. 

Az amerikai kormányzat december 22-én állt le részlegesen: vagyis egyes kormányzati hivatalok és ügynökségek nem dolgoztak, alkalmazottaikat szabadságra küldték, vagy rosszabb esetben fizetés nélkül kellett dolgozniuk.

Ennek oka az volt, hogy Trump 

AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL akarta finanszírozni aZ AMERIKAI-MEXIKÓI HATÁRRA építendő falát.

A képviselőházzal nem volt probléma, 217-185 arányban megszavazta a Trump-féle tervezetet (a novemberi időközi választáson itt a demokraták kerültek többségbe, de az új képviselők csak januárban foglalták el a helyüket). A republikánusoknak ugyanakkor nem volt meg a szükséges 60 százalékos többsége a szenátusban, a 100 szenátorból csak 51 volt republikánus.

A Trumpnak kedvező költségvetés így elbukott, a kormányzat pedig leállt. Ezután folyamatosan tárgyaltak egymással a felek, de nem közeledtek az álláspontok. Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője például egyenesen kijelentette, hogy az elnök "soha nem kapja meg a pénz a falra". Erre Trump jelezte, hogy akár évekig is hajlandó elhúzni a leállást, de egy esetleges rendkívüli állapot kihirdetését sem tartja teljesen lehetetlen elképzelésnek.

Eközben 800 ezer közigazgatási alkalmazott nem kapott fizetést.

A kormányzati leállás rekordhosszúságúra – 35 naposra – nyúlt, ami már a légi közlekedést is veszélyeztette. Január 24-én végül összeültek a felek, Trump pedig ismét megpróbálta megint áterőszakolni a neki kedvező költségvetést, de megint elbukott a szenátusi szavazáson. Nem sokkal később azonban sikerült kiegyezni egy háromhetes tűzszünetről, így 

a részleges kormányzati leállás megszűnik, a kormányzati alkalmazottak pedig visszamenőlegesen megkapják elmaradt fizetésüket. 

A megállapodás után tartott beszédében Trump ugyanakkor jelezte, hogy nem tágít a határfal megépítésétől. Szerinte, ha nem sikerül erről korrekt megállapodásra jutni a kongresszussal, akkor február 15-én "vagy ismét részlegesen leáll a kormányzati munka, vagy élni fog a törvények és az Egyesült Államok alkotmánya biztosította hatalmával és rendkívüli állapotot hirdet ki".

(Borítókép: Donald Trump a Fehér Házban 2019. január 25-én. Fotó: ) 

Rovatok