Index Vakbarát Hírportál

Kétszázan eltűntek egy gátszakadásnál Brazíliában

2019. január 25., péntek 20:58

Legalább kétszáz ember tűnt el Brazília Minas Gerais államában, miután egy vasércbányánál átszakadt egy zagytározó gát, írja az MTI.

Az Ibama nevű brazil környezetvédelmi ügynökség közlése szerint a zagytározó 1 millió köbméter iszapot tárolt.

A délkelet-brazíliai állam fővárosának, Belo Horizonténak a tűzoltósága emellett közölte: több tucat ember rekedt azokon a területeken, amelyeket elöntött az iszap a gátszakadás következtében.

A gátszakadásról szóló korábbi jelentések nem számoltak be áldozatokról vagy eltűntekről, csak arról, hogy sokakat ki kellett menekíteni az iszapözön útjából.

Az Ibama nevű brazil környezetvédelmi ügynökség közlése szerint a zagytározó 1 millió köbméter iszapot tárolt.

A vasércbányát a Vale SA brazíliai vállalat üzemelteti. A cég a Twitterén követi a balesetet.


A környékről készült felvételeken az látható, hogy gyakorlatilag egy iszapfolyó alakult ki a zagytározóból kitóduló salakanyag nyomában. Az iszaplavina emellett számos házat összedöntött, és elöntötte a bánya környékén elterülő termőföldeket.

Mina Gerais állam mentőszolgálatai nagy erőkkel keresik a katasztrófa áldozatait, mentőhelikopterekkel emelik ki a sár borította embereket.

A zagytározótól mintegy 10 kilométerre fekvő Brumadinho város polgári védelmének képviselője közölte: megkezdték a folyóhoz közel élő lakosok evakuálását, de a iszap még nem ért el odáig.

Jair Bolsonaro brazil elnöke három kabinetminisztert küldött a katasztrófa helyszínére, hogy felmérjék a károkat - közölte az elnök szóvivője, hozzátéve: Bolsonaro szombaton látogat a térségbe.

2015-ben történt egy hasonló baleset Brazíliában, amikor szintén átszakadt egy zagytározó Marina városánál, 300 kilométerre északra Rio De Janeirótól. A méreganyagokat tartalmazó ipari melléktermék kiömlésekor házakat is elsöpört, és 17 halálos áldozatot követelt, a cégnek 260 millió dolláros kártérítést kell fizetnie az okozott károkért. A szennyezett víz végül elérte az Atlanti-óceánt.

Rovatok