Index Vakbarát Hírportál

Kína: Soros György szavai értelmetlenek

2019. január 25., péntek 10:20

Halálos veszedelmet jelent a demokráciára nézve a Hszi Csin-ping vezette Kína azzal, ahogyan fejleszti és használja a mesterséges intelligenciát – ezt nem más mondta a davosi világgazdasági fórumon, mint Soros György. A magyar származású milliárdos szerint olyan eszközökre tesz szert a pártállam, amellyel jelentős előnyt szerez a nyílt társadalmakkal szemben – írta a 444.hu a Blommberg alapján.   

Ráadásul nem csak a szándéka van meg ehhez a kommunista Kínának, hanem megfelelő anyagi és emberi erőforrásai is. Az 1,3 milliárdos ország lakóitól rengeteg adathoz jut hozzá a rendszer, így könnyedén kialakíthatja mindenkiről a profilt, eldöntve, hogy veszélyt jelenthet-e az egypártrendszerre.

Soros azonban éles határt húzott a kínai elnök és a kínai nép közé, mondván, a kínai társadalomban van a végső remény, hogy képes fellépni a kiépülő digitális autoriter rendszerrel szemben.

Soros arról is beszélt, hogy a demokráciának Kínán kívül más ellensége is van: az orosz elnök, Vlagyimir Putyin.

Frissítés 14 órakor: Peking szerint Soros György szavai értelmetlenek, az üzletember összetéveszti a jót a rosszal, kijelentése még arra sem érdemes, hogy Kína visszautasítsa - mondta pénteken Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő. Úgy vélekedett, hogy a világban jelenleg tisztán látják, ki az, aki kinyitja a kapukat, utakat épít, ki az, aki bezárja őket és falakat emel.

A szóvivő hangoztatta, Pekingben remélik, hogy az érintett felek az Egyesült Államokban képesek lesznek korrigálni Soros György magatartását, hosszú távú és objektív, észszerű látásmódot sajátítanak el a Kínában végmenő változásokkal összefüggésben.

Rovatok