Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok szerint az USA puccsot hajtott végre Venezuelában

2019. január 26., szombat 16:28

Puccsal vádolta az Egyesült Államokat Oroszország nagykövete szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában Venezuela ügyében. Vaszilij Nyebenzja azt mondta, az Egyesült Államok és szövetségesei el akarják mozdítani a hivatalban lévő államfőt, Nicolás Madurót a hatalomból - írja az MTI.

Nyebenzja hozzátette, hogy szerinte az, ami Venezuelában történik, az az ország belügye, nem veszélyezteti a nemzetközi békét és a biztonságot, ezért a Biztonsági Tanácsnak nincs joga megvitatni a venezuelai helyzetet.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter válaszolt neki, aki elmondta, hogy elnökként Nicolás Maduro elnyomta a venezuelai népet, éhezésre és arra kárhoztatta, hogy tömegével hagyják el az országot, ami destabilizálja a térséget.

Emlékeztetett arra, hogy a magát ideiglenes venezuelai államfővé nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök választásokat ígért az országban, a BT pedig nem halogathatja tovább a vitát Venezueláról.

„Eljött az idő, hogy válasszanak az országok, kinek a pártján állnak Venezuelában - jelentette ki Pompeo, egyúttal arra sürgetett minden államot, hogy ismerjék el Juan Guaidót.  „Vagy a szabadság erőivel vannak, vagy egy sorban Maduróval és a poklával" - tette hozzá.

Pompeo visszautasította Nicolás Maduro követelését, hogy az amerikai diplomaták hagyják el Venezuelát, és hozzátette: elvárja, hogy biztonságban folytathassák munkájukat az országban.

Az ülés előtti szavazáson Oroszország próbálta megakadályozni a tanácskozást, de az Egyesült Államoknak végül meglett a minimálisan szükséges kilenc szavazat a 15 tagú testületben, amelynek öt állandó, vétójoggal rendelkező tagjából Oroszország mellett Kína is jelezte, hogy Nicolás Maduro pártján áll. Emiatt nem várható, hogy bármilyen döntés vagy hivatalos állásfoglalás születik Venezuela ügyében.

Közben több kormány, például a német, a francia és a spanyol is azt mondta, hogy hajlandóak elismerni a magát elnöknek kikiáltó Juan Guaidót, amennyiben a magát szintén elnöknek nevező Nicolás Maduro nem tisztázza az országban a helyzetet egy héten belül.

A Venezuelában évek óta feszült helyzet Nicolás Maduro elnyomó rezsimje miatt az év elején jutott el a töréspontig, amikor is az ellenzéki parlament elnöke Juan Guaidó kikiáltotta magát ideiglenes elnöknek, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy új és tiszta választásokat írjon ki az országban. Az USA jelenleg nem ismeri el Venezuelát, amire válaszol az országból kitiltották az amerikai diplomatákat. A helyzetről itt írtunk bővebben.

Rovatok