Index Vakbarát Hírportál

Amerikai álom: veszélyes bűnöző volt, most polgármester

2019. január 27., vasárnap 09:17

Jermaine Wilson nagyon korán kezdett el kábítószerezni, illetve droggal kereskedni. Azon kevesek közé tartozik, akinek segített a börtön, bár ettől még senkinek sem ajánlja.

A ma 31 éves Jermaine Wilson a  Kansas állambeli Leavenworthban nőtt fel. A 35 ezres városka az azonos nevű megye központja., leginkább a börtöneiről híres, mert a kis településen mindig több büntetés-végrehajtási intézet is működött. Amúgy a Missouri partján fekvő település fekete lakossága arra is büszke lehet, hogy az amerikai polgárháború idején annyi fekete önkéntes indult az északiak megsegítésére, hogy egy külön hadosztályt is alapítottak számukra.

11 éves korától drogozott

Jermaine Wilsonnak kevésbé dagadhatott a melle, amikor megmutatta az amerikai CBS csatorna riporterének a gyermekkora helyszíneit. ott nőttem fel a 4-es apartmanban, ott adtam el rengeteg drogot - mutogatta a helyszíneket, nem tagadva, hogy 11 évesen már drogozott és 15 éves korában már a fiatalkorúak börtönében találta magát.

Szigorított

Ez így ment tovább, és 21 évesen, vagyis tíz éve már olyan súlyos bűnöző volt, hogy bekerült Kansas állam legszigorúbb börtönébe, a Lansing Correctionalba  A 150 éves intézmény biztonsági besorolása a legmagasabb, és a 2500 fős kapacitású börtönnek impozáns listája van híres vendégeiről, kegyetlen, hidegvérű gyilkosokról, így több sorozat-gyilkosról is.

Ám Wilson életében a börtön pozitív fordulatot hozott, és ma ő szülővárosa polgármestere.

Átnevelés

Ahogy Jermaine Wilson meséli, a hosszú börtönbüntetése alatt rájött, hogy ha nem változtat az életén, akkor két út marad előtte, vagy az élete végéig ki-be járkálhat a börtönökbe, vagy halottként végzi az utcán.

Ehelyett inkább egy harmadik, addig számára tökéletesen ismeretlen utat választott, a hitet, a tanulást és a minél több önkéntes munkát, és voltaképpen ezt csinálja a mai napig. Immár szabad emberként, sőt polgármesterként. A fiataloknak fáradhatatlanul agitáló,  egykori gengszter tényleg hiteles abban, amit mond. és természetesen az a helyi iskolarendszer, amelyben egykoron nem volt maradása, ma boldogan fogadja az előadásait.

Lejjebb nem volt

Amikor pedig a riporter megjegyzi, hogy egy város éléről a börtönbe jutni, azért ma még jellemzőbb pályaív, mint fordítva, vagyis a börtönök mélyéről a politika élvonalába kerülni, Wilson nagyot kacag.

Senkinek nem ajánlom a börtönt - mondja,

de az biztos, hogy mindenkinek vannak mélypontjai. és annak, ha talajt fogsz, mert seggre ülsz, legalább egy pozitív oldala biztosan van, ha már úgyis a Földön vagy, onnan csak egy irányod lehet: felfelé."

Rovatok