Index Vakbarát Hírportál

Egyre több a maroklőfegyver az USA-ban

2019. január 28., hétfő 10:50

Bár kevesebb amerikai tart fegyvert, mint negyven évvel ezelőtt, de aki igen, az a maroklőfegyvereket részesíti előnyben, számolt be róla a CNN. Míg régen a sörétes és vadászpuskák voltak a népszerűbbek, most inkább a pisztolyokat választják az Egyesült Államokban, pedig utóbbiakkal könnyebben okoznak balesetet az öt év alatti gyermekek. 

„Aggodalommal tölt el minket, hogy gyerekek halnak meg egy olyan dolog miatt, ami elkerülhető lenne" – mondta el Kate Prickett, az új-zélandi Victoria University munkatársa, a tanulmány szerzője. Prickett és csapata azt vizsgálta, hogyan aránylik a maroklőfegyverek száma ahhoz, hogy hány öt éven aluli gyermek halt meg lőtt seb következtében 1976 és 2016 között.

A fehér amerikai családoknál 1976-ban az összes lőfegyver 49 százaléka volt csak pisztoly vagy revolver, míg 2016-ra ez a szám 72 százalékra nőtt, miközben megduplázódott a lőfegyverekhez kapcsolódó gyermekhalálok száma. Miközben az olyan kisgyermekes családok száma, akik lőfegyvert tartanak otthon 50-ről 45 százalékra csökkent a fehérek, és 38-ról 6 százalékra csökkent a feketék között. 

A szerző elmondta, hogy nem tudtak egyértelmű következtetést levonni a feketék esetén, mivel az ő körükben sokkal magasabb a lőtt seb következtében meghalt gyermekek száma, hiába sokkal kevesebb a fegyver. Prickett arra is kitért, hogy a maroklőfegyvereket jellemzően védelem céljából veszik, így gyakran megesik, hogy töltve, könnyen hozzáférhető helyen tartják őket. 

„Nem elég elmondani a gyerekeknek, hogy ne nyúljanak hozzá. A kisgyerekek akkor is megtesznek dolgokat, ha tudják, hogy nem szabad – mondta el Wendy Sue Swanson, a seattle-i gyermekkórház munkatársa. – Az ártatlanságuk és kíváncsiságuk a halálukhoz vezethet, amikor egy fegyver is ott van a képben."

Rovatok