Index Vakbarát Hírportál

Február 13-án jöhet az újabb brexit-szavazás

2019. január 28., hétfő 22:52

A Sky News értesülései szerint február 13-án jöhet a brexit-szavazás, írja az angol lapra hivatkozva a Reuters. A januári brexit-szavazáson történelmi vereséget szenvedett Theresa May brexitmegállapodása az alsóházban, ezért May jobb konstrukciókat igyekszik alkotni a februári szavazásra.

Az egyik fontos elem, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjon az ír-északír határszakasz problémájára, ha ugyanis kilépnek a vámunióból, akkor vámhatárt kell felhúzni Írország és Észak-Írország között az Ír-szigeten, már pedig a béke zálogaként itt tilos határellenőrző infrastruktúrát létesíteni. Olyan megoldást kell tehát találni, amely lehetővé teszi az áruforgalom ellenőrzését ezen a határon, anélkül, hogy ennek bármilyen látható nyoma lenne.

A februári, sorsdöntő szavazás előtt viszont még kedden, január 29-én is fontos szavazás jön, a parlamenti módosítók kerülnek az alsóház elé, amik jelentősen befolyásolhatják a brexit tényleges irányát, ezzel pedig megkavarhatják a mostani helyzetet.

Kedden John Bercow, az alsóház elnöke dönt majd arról, pontosan melyik módosítókról lehet szavazni, már ez is kulcsfontosságú lehet, ahogy a szavazások eredménye is – ezekre helyi idő szerint este 7-től kerül majd sor.

Rovatok