Index Vakbarát Hírportál

Salvini engedi kikötni a mentőhajót, ha a menekültek egyből Németországba mennek

2019. január 29., kedd 14:39

A Sea Watch német civil szervezet 47 embert szállító mentőhajója csak akkor köthet ki Olaszországban, ha utasait azonnal útnak indítják Németország vagy Hollandia felé - szögezte le Matteo Salvini olasz belügyminiszter kedden.

A Sea Watch holland lobogó alatt hajózó hajója január 19-én vette fel a migránsokat - köztük 13 kiskorút - Líbia partjaitól északra. A mentőhajó pénteken érkezett meg olasz vizekre, menedéket keresve a háborgó nyílt tenger elől, és a szicíliai Siracusától két kilométerre vetett horgonyt.

Partra tenni a migránsokat? Csak akkor, ha folytatják útjukat Hollandiába, ahol a Sea Watch hajóját regisztrálták, vagy Németországba, a civil szervezet székhelyére

- írta a Twitteren Salvini. "Olaszország már eddig is túl sokat fogadott be közülük, és túl sokat költött rájuk" - tette hozzá.

Humanitárius folyosó

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter elmondta, hogy a római kormány kész létrehozni egy humanitárius folyosót, amelyen át a migránsok Németországba vagy Hollandiába utazhatnak. Toninelli egyúttal felszólította az európai országokat, hogy mutassanak szolidaritást, és vállaljanak felelősséget a probléma megoldása érdekében.

Eközben az ellenzéki, balközép Demokrata Párt (DP) politikusai feljelentették a római kormányt a siracusai ügyészségen a menedékkérőkkel szembeni bánásmód miatt. A DP-t vezető Maurizio Martina a kikötői hatóságok tiltása ellenére hétfőn egy párttársával együtt felment a hajóra, hogy ellenőrizze a fedélzeten lévők életkörülményeit.

A Sea Watch Olaszország elzárkózása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A szervezet közleménye szerint "nem hagyhatjuk, hogy európai országok együtt szegjék meg a tengerészeti törvényeket, és a mentést európai országok megállapodásaihoz kössék" - írta a Deutche Welle.

Az olasz miniszterelnöki hivatal hétfőn leszögezte: azt az álláspontot fogja képviselni a bíróság előtt, hogy Hollandia feladata foglalkozni a hajóval és a rajta lévőkkel.

A holland kormány hétfőn nyomatékosította, hogy nem kívánja fogadni a 47 embert.

Az új olasz kormány júniusi hivatalba lépése óta újra és újra parázs vita tárgyát képezi a Földközi-tengeren megmentett emberek sorsa.

Hétfő este ezrek tüntettek Rómában a Salvini képviselte zárt kikötők politikájának végét követelve.

A civilszervezetek évek óta járőröznek az európa körüli tengereken, Olaszország azonban csak az utóbbi időben lépett fel keményen ellenük. 

Az év elején közel három hétig hányódott a tengeren a Sea-Watch hajója, mivel a mentés után egyetlen európai ország sem adott kikötési engedélyt. A Földközi-tengeren három éve járőröző szervezet a menekülteket általában Szicília egyik kikötőjében adja át a hatóságoknak. Ezúttal azonban sem Olaszország, sem más Földközi-tengeri kikötővel rendelkező ország nem adott engedélyt a kikötésre.

A mentőhajók munkájának ellehetetlenítését a statisztika is jelzi. T avaly kevesebben érkeztek a tengeren Olaszországba, de háromszorosára nőtt a vízbe fulladtak száma.    Az IOM adatai szerint 2018-ban 21 ezren érték el Olaszországot, és 2054 ember halt meg. Az Index tavaly két hetet töltött a Sea-Watch fedélzetén a líbiai partoknál, hogy lássa, valóban együttműködnek-e a civilek az embercsempészekkel. 

Rovatok