Index Vakbarát Hírportál

Moszkva tudni akarja, mi van az Ukrajnában eltűnt orosz kapitánnyal

2019. január 29., kedd 18:22 | aznap frissítve

Felvilágosítást kért az ukrán hatóságoktól a Nord orosz halászhajó kapitányának eltűnésével kapcsolatban kedden Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos, miután a férfi jogi képviselője hétfőn bejelentette védence eltűnését – írja az MTI.

A Nord halászhajó 10 tengerészét tavaly márciusban az Azovi-tengeren vette őrizetbe az ukrán határőrség tiltott halászat és a Krímbe való beutazásra vonatkozó szabályok megsértése miatt. 

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint aztán a kapitányt Herszonban április 10-én óvadék ellenében és megjelenési kötelezettség mellett szabadlábra helyezték, a legénység többi tagjára pedig közigazgatási büntetést szabtak ki.

Két tengerész hamarosan távozhatott is, később pedig az orosz híradások szerint egy fogolycsere keretein belül

Kijev egyébként ebben az ügyben tagadta, hogy fogolycsere történt volna, elmondásuk szerint ugyanis a Nord legénysége eleve nem is volt fogságban és hónapokkal korábban is távozhattak volna.

A történt ugyanakkor itt nem ért véget, a Nord kapitányaként szolgáló Vlagyimir Gorbenko ellen eljárás is indult Ukrajnában az ország megszállt területeire vonatkozó beutazási szabályok megsértése, valamint tiltott halászat címén.

Az illetékes kijevi kerületi bíróságon február 1-re tűzték ki Gorbenko ügyének tárgyalását, védője azonban nem várt eddig, hétfőn bejelentette a kapitány eltűnését, emiatt pedig végül az orosz emberi jogi biztos is lépett.

Rovatok