Index Vakbarát Hírportál

Moszkva tavaly titokban atomerőmű építését ajánlotta fel Észak-Koreának

2019. január 30., szerda 19:08

Moszkva tavaly ősszel titokban atomerőmű építését ajánlotta fel Phenjannak, ha megsemmisíti nukleáris fegyverzetét és ballisztikus rakétáit, hivatkozik az MTI a The Washington Postra.

A lap szerint az amerikai hírszerzésnek már 2018 végén tudomása volt a titkos orosz ajánlatról, és ezt Moszkvának a magas szintű amerikai-észak-koreai tárgyalásokba történő újabb beavatkozási kísérleteként értékelte.  

Az ajánlat értelmében az orosz kormány működtetné az atomerőművet és a nukleáris hulladék oroszországi elszállításáról is gondoskodna. Az atomerőmű felépítéséért cserében Moszkva azt szabta feltételül, hogy Phenjannak pontos és reális menetrendet kell adnia az atomfegyver-mentesítésről. A CIA egyik névtelen nyilatkozója szerint az orosz atomerőmű csak nagyon korlátozott mértékben állítana elő fegyverek gyártására is alkalmas mellékterméket. 

A szakértők szerint egyébként a szóban forgó orosz ötlet a Bill Clinton kormányzata és Észak-Korea között 1994-ben született, majd megbukott hasonló terv felfrissítése. 

A The Washington Post megkereste a külügyminisztériumot, a Fehér Házat, a CIA-t és a washingtoni orosz nagykövetséget is, de valamennyien elhárították, hogy kommentálják a lap értesüléseit.

Rovatok