Index Vakbarát Hírportál

302 millió dollár kártérítés Marie Colvin szíriai haláláért

2019. február 1., péntek 10:07

Az Egyesült Államok bírósága bűnösnek találta a szír kormányt Marie Colvin amerikai újságíró 2012-es halálában – olvasható az Aljazeera.com oldalán. Az ítélet alapján háromszázkét millió dollárnyi (84 milliárd forintnyi) kártérítést követelnek Szíriától.

Colvin, 56 éves külföldi tudósító a brit Sunday Times újságnak dolgozott Szíriában. Az amerikai bíróság szerint 2012 februárjában a szír hadsereg szándékosan támadta meg a Homsz városbeli médiaközpontot, ahol Colvin és más újságírók dolgoztak. A támadásban egy francia fotóriporter, Remi Ochlik is életét vesztette.

Egyértelműen ő volt a célpont, a szakmája miatt, és hogy az országban egyre növekvő ellenzéki mozgalmak beszámolóit elhallgattassák.

 – mondta Amy Berman Jackson, az ügyet tárgyaló bíró.

A szíriai kormány nem vett részt a perben és az amerikai bíróságok jogköre nem terjed ki egy idegen országra. Ezt a mentességet a „terrorizmus állami segítése” vádjával kerülte meg a bíróság.

A szír elnök, Bassar al-Aszad egy 2016-os interjúban azt nyilatkozta, hogy Colvin illegálisan érkezett Szíriába, terroristákkal dolgozott együtt háború idején, vagyis minden, amit történt az újságíró felelőssége.

Rovatok