Index Vakbarát Hírportál

Vezető anyagban foglalkozik a CNN a magyar tankönyvhelyzettel

2019. február 1., péntek 12:06

Vezető anyagban foglalkozik a CNN a magyar oktatásban használt oktatókönyvekkel, amelyek tartalma a tanárok között is elégedetlenséget keltett. 

A cikkben példaként hozzák fel, hogy az egyik tankönyvben a multikulturalizmus ábrázolása mellett egy vasúti pályaudvarnál kialakult átmeneti menekülttábor látható. Hivatkoznak a könyvek kritikusaira is, akik szerint a könyvek tartalma csak a kormány újabb hadjárata arra, hogy az oktatási rendszerben a keresztény és nemzeti érdekek legyenek hangsúlyosak, miközben az olyan egyetemi karok, melyek nem férnek bele ebbe a képbe, a háttérbe szorulnak. A cikk szót ejt a CEU helyzetéről és Bécsbe költözéséről is. 

A magyar tankönyvekről mi is részletesen írtunk korábban: a legtöbb kritikát nem egyszer propagandával is felérő politikai tartalmak, pontatlanságok és szakmai hibák kapták az OFI-könyvekben.

Múlt héten kiderült, hiába állítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, Rétvári Bence, hogy az iskolák egyre nagyobb arányban rendelnek állami kiadású tankönyveket, a statisztikák szerint 2015-ben még 74,4 százalékos piaci arányról 2018-ra 68 százalékra esett vissza az állami kiadású tankönyvek rendelési aránya.

Rovatok