Index Vakbarát Hírportál

Majdnem 90 fokkal melegebb Ausztrália, mint Amerika

2019. február 1., péntek 06:33

Ausztrália soha nem látott hőhullámtól, az Egyesült Államok extrém hideg időjárástól szenved. Az MTI közleménye szerint hivatalosan is január volt Ausztrália eddigi legmelegebb hónapja.

A karácsonyi hőhullám óta folyamatos a melegszik az idő Ausztráliában. Az egész országban komoly gondot jelent a hőség; az utak nagy része megolvadt és tönkrement, az állatok pedig tömegesen pusztulnak el a melegtől – olvasható a CNN oldalán.

Január 24-én Adelaide-ben mérték Ausztrália történelmének legmelegebb napját, a hőmérséklet elérte a 46,6°C-ot.

40°C felett nagy a hőguta kockázata. Az országban mindenhol azt tanácsolják az embereknek, hogy inkább maradjanak fedett helyen, különösen a nap melegebb időszakaiban, illetve próbálják minimalizálni a fizikai tevékenységeket és figyeljenek a megfelelő hidratációra.

Amennyiben a jelenlegi hőség nem csillapodik, akkor még komolyabb problémákkal kell majd az ausztráloknak szembenézniük. Kutatók szerint azonban ez még csak a kezdet, ha nem történik hatásos intézkedés a klímaváltozás megelőzésére.

Eközben az Egyesült Államokban tombol a sarkvidéki levegővel érkezett extrém hideg. (A két ország között majdnem 90°C különbség van.) Az embereknek nem ajánlják, hogy öt-tíz percnél több időt töltsenek a szabad levegőn. A hideg miatt szünetelnek az iskolák és a postai szolgálat, valamint több repülőjáratot is törölni kellett.

Az előrejelzések szerint további lehűlés várható még az országban. Amerika leghidegebb városa jelenleg Chicago, aminek egyes negyedeiben hidegebb van, mint az Antarktiszon. A városban különösen érdemes vigyázni, mert a rendőrség szerint többektől fegyverrel rabolták el a kabátjukat az utcán.

Az extrém hideg Amerika képeit itt lehet megtekinteni.

Rovatok