Index Vakbarát Hírportál

Trump felrúgja a megállapodást az atomrakéták leszereléséről

2019. február 1., péntek 14:53 | aznap frissítve

A közepes hatótávolságú atomrakéták leszereléséről szóló több évtizedes amerikai-orosz megállapodásból kilép az Egyesült Államok, írja az AP. A döntés már hosszabb ideje érlelődött, az újdonság, hogy most szombaton felfüggesztik az egyezményt, majd elindul egy hosszadalmas folyamat. Mindezt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelentette be pénteken.

Donald Trump elnök úgy fogalmazott, hogy a kivonulás hat hónapon belül befejeződik, hacsak Oroszország nem tér vissza a szerződés teljesítéséhez, "megsemmisítve az egyezményt sértő minden rakétáját, rakétaindítóját és a hozzájuk tartozó berendezést".

Trump korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy megszegi a korlátozást, és így az Egyesült Államok nem tudja hatékonyan felvenni a versenyt a kínai fegyverkezéssel a következő évtizedek legfontosabb geopolitikai régiójává váló csendes-óceáni térségben.

Az INF-szerződést 1987 végén írta alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár, és végül az amerikai szenátus ratifikálása és a moszkvai ellenjegyzés után, 1988. június 1-jén lépett életbe. Az egyezmény a hidegháborús éra mérföldkövének tekinthető, mert ez volt az első alkalom, hogy a két szuperhatalom a nukleáris arzenálja csökkentéséről állapodott meg.

Az Egyesült Államok NATO- szövetségesei "teljes mértékben támogatják" a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló (INF) szerződéssel kapcsolatos amerikai fellépést, ami szerint az egyezmény orosz megértése miatt Washington szombattól felfüggeszti az megállapodásból eredő kötelezettségeinek teljesítését - közölte az katonai szövetség pénteken.

A NATO pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Oroszország megsérti az INF-megállapodás rendelkezéseit.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken közölte: Oroszország fenntartja a jogot a megfelelő válaszlépésekre abban az esetben, ha az Egyesült Államok kilép a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló INF-szerződésből.

"Ha az amerikai fél (...) kilép az INF-szerződésből, Moszkva fenntartja a jogát mind a megfelelő reagálásra, mind a válaszlépésekre" - mondta Zaharova a Rosszija-1 orosz állami televíziós csatorna 60 perc című műsorában.

(Borítókép: Donald Trump a Fehér Házban 2019. január 31-én. Fotó: Jim Young / Reuters)

Rovatok