Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok katonai beavatkozása sem kizárt Venezuelában

2019. február 1., péntek 09:57 | aznap frissítve

Nem zárta ki teljesen Juan Guaido, hogy akár az Egyesült Államok katonai beavatkozására is szükség lehet a venezuelai rezsim megdöntésére. 

A Nyugat – és csütörtök óta Magyarország által is – ideiglenes elnöknek elismert 35 éves parlamenti elnök szerint a nyomásgyakorlás minden eszközével élnie kell Venezuela népének, hogy véget vessenek Nicolás Maduro rendszerének.

A katonai beavatkozással kapcsolatos kérdésre Guaido azt válaszolta a CNN-nek: „Mi mindent megteszünk a nyomás érdekében, hogy ne legyen szükség arra a forgatókönyvre, amelyet senki sem kíván.”

Guaido megköszönte az Egyesült Államok támogatását, amelyet Oroszország és Törökország is a nemzetközi jog felrúgásának nevezett, kiállva a vitatható választáson újrázó, Hugo Chavez politikai örököseként hatalomba került Maduro mellett.

A döntés kulcsa a venezuelai hadsereg, amely egyelőre kitart az elnök mellett. A hadsereg keményen fellép a hosszú ideje tartó tüntetésekkel szemben, az összecsapásokban csak idén legalább 40 ember életét vesztette. Guaido amnesztia ígéretével próbálta a hadsereget átállítani, egyelőre sikertelenül.

Az ideiglenes elnök így Maduro külföldi támogatóit próbálta jobb belátásra bírni: Kínának és Oroszországnak üzenve kijelentette: a két országnak is jobb, ha Maduro rendszere véget ér, befektetéseik nem lesznek veszélyben, az azzal kapcsolatos vállalásokat Venezuela továbbra is érvényesnek tekinti. 

Guaidót egyelőre nem tartóztatták le, de Maduro láthatóan eljátszott a gondolattal: 

Az ideiglenes elnök otthonánál csütörtökön megjelentek a hírhedt titkos rendőrség emberei, ami arra utal, hogy a kormányzat növeli az ellenzékre nehezedő nyomást. Juan Guaidó világossá tette, hogy nincs benne félelem attól, hogy letartóztatják, miután az ország Maduróhoz hű legfelsőbb bírósága előzetes vizsgálatot kezdeményezett ellene, megtiltotta, hogy elhagyja az országot, és befagyasztotta a bankszámláit – írta az MTI.

Aranyjárat

Az olajgazdasgsága ellenére gazdasági és politikai káoszba süllyedt ország vezetése eközben 132 tonnás aranytartalékának egy részét próbálja pénzre váltani. A venezuelai központi bank 15 tonna aranyat készül eladni az Egyesült Arab Emírségeknek. Február végéig összesen 29 tonnát értékesítene, fizetőképessége megőrzése és a rendszer fenntartása érdekében. Az aranytartalék egy része a Bank of Englandnál van letétben, innen Maduro legutóbb hiába próbált 1,2 milliárd dollár értékű aranyhoz jutni, a bank megtagadta tőle. 

A Novaja Gazeta cikke szerint a Kreml aktívan részt vesz az aranytartalék elszállításában: január 30-án leszállt Caracasban egy Boeing 757-es teherszállító gép, amely Moszkvából indulva,  Dubaj, a marokkói Casablanca és a Zöld-foki-szigetek érintésével repült Venezuelába. Ez tíz nap alatt már a második ilyen járat volt. 

Az orosz lap dubaji forrásai szerint a gépből aranyat pakoltak ki az arab állam nemzeti bankjának emberei, és készpénzt pakoltak be, amivel továbbrepült Caracasba.

A moszkvai szál nem csak a barátság miatt kézenfekvő, de technikailag is:

az orosz központi bankban Venezuela 30 tonna aranyat őrzött.

 Marco Rubio republikánus szenátor csütörtökön Twitter-üzenetben figyelmeztette az emírségek washingtoni nagykövetségét, hogy szankciós listára kerülnek azok, akik venezuelai aranyat szállítanak ki a latin-amerikai országból – írta az MTI.

Az Egyesült Államok katonai beavatkozásának lehetőségét korábban Trump többször felvetette, voltak is informális megbeszélések a hadsereg tisztjei és a Fehér Ház között. 

Rovatok