Index Vakbarát Hírportál

Putyin hiperszonikus rakéta kifejlesztését rendelte el

2019. február 2., szombat 10:34 | aznap frissítve

Putyin bejelentette, hogy Oroszország felfüggesztette a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) szerződésben való részvételét válaszul arra, hogy az USA pénteken kilépett a megállapodásból - írja az RT News. Putyin megkérte külügyminiszterét, Szergej Lavrovot és védelmi miniszterét, Szergej Sojgut hogy ne kezdeményezzen tárgyalásokat ebben a témában.  Putyin azt mondta, Oroszország nem fog atomrakétákat telepíteni sehova, amíg az USA sem teszi ezt.

Emellett Putyin azt is bejelentette, hogy elrendeli egy szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakéta kifejlesztését.

Pénteken arról számolt be a világsajtó, hogy a közepes hatótávolságú atomrakéták leszereléséről szóló több évtizedes amerikai-orosz megállapodásból kilép az Egyesült Államok. A döntés már hosszabb ideje érlelődött, az újdonság, hogy most szombaton felfüggesztik az egyezményt, majd elindul egy hosszadalmas folyamat. 

Trump úgy fogalmazott, hogy a kivonulás hat hónapon belül befejeződik, hacsak Oroszország nem tér vissza a szerződés teljesítéséhez, "megsemmisítve az egyezményt sértő minden rakétáját, rakétaindítóját és a hozzájuk tartozó berendezést". Trump korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy megszegi a korlátozást, és így az Egyesült Államok nem tudja hatékonyan felvenni a versenyt a kínai fegyverkezéssel a következő évtizedek legfontosabb geopolitikai régiójává váló csendes-óceáni térségben.

Az INF-szerződést 1987 végén írta alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár, és végül az amerikai szenátus ratifikálása és a moszkvai ellenjegyzés után, 1988. június 1-jén lépett életbe. Az egyezmény a hidegháborús éra mérföldkövének tekinthető, mert ez volt az első alkalom, hogy a két szuperhatalom a nukleáris arzenálja csökkentéséről állapodott meg.

Rovatok