Index Vakbarát Hírportál

Ezúttal a rendőri erőszak ellen tüntettek a sárgamellényesek

2019. február 2., szombat 17:26

Tizenkettedik alkalommal vonultak utcára szombaton a sárgamellényes tüntetők, akik ezúttal a tüntetéseken megsérült tiltakozókra emlékeztek, emellett pedig a gumilövedékek használata ellen tiltakoztak – írja az MTI.

Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tüntetők által felállított úttorlaszoknál tízen vesztették életüket, a tüntetéseken pedig több mint kétezer tüntető és csaknem ezer rendőr sérült meg. A szombati megmozduláson a megsérült tüntetőkre emlékezett a Párizs keleti határától a belvárosi Köztársaság tér fele délben megindult több ezres menet, amelyen az állami erőszak megállítását követelték a tiltakozók.

A menet élén vonulóknak egyik szeme le volt ragasztva, vélhetően a mozgalom egyik vezetője, a szintén elöl vonuló Jérome Rodrigues miatt, akit állítása szerint múlt szombaton egy rendőri oszlatás közben talált szemen egy gumilövedék. A rendőrség verziója szerint ugyanakkor a férfi az oszlatáshoz használt gránát egyik szilánkja miatt sérülhetett meg. A rendőrség felügyeleti szerve jelenleg is vizsgálja, hogy mi okozta a tiltakozó szemsérülését.

Laurent Nunez belügyi államtitkár egyébként már pénteken arra figyelmeztetett, hogy erőszak esetén a rendőrök továbbra is használni fognak gumilövedékes puskát, miután azt az államtanács is szükségesnek találta. 

A legmagasabb francia közigazgatási és jogi intézmény megítélése szerint a megmozdulásokon továbbra is várható erőszak miatt

szükséges engedélyezni a rendőri erőknek ezen fegyverek használatát a szigorú használati utasítás tiszteletben tartása mellett.

A gumilövedék használatáról hetek óta heves vita folyik a francia közéletben, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak:

A belügyi tárca szerint csak négyen szenvedtek súlyosabb szemsérüléseket a gumilövedékek miatt, de 116 esetben indított vizsgálatot a rendőrség felügyeleti szerve az esetleges rendőri erőszak és túlkapások kivizsgálására.

A vita nyomán a CGT szakszervezet és az Emberi Jogok Ligája az eszköz használatának betiltását kérte a legmagasabb francia jogi és közigazgatási intézménytől. A benyújtott kereset szerint a szociális mozgalom kezdete óta a rendőrség 9200 gumilövedéket lőtt ki.

A tüntetésekért felelős sárgamellényes mozgalom egyébként eddig alapvetően kinevezett vezetők nélkül működött, de nemrég jelentették be, hogy önálló listát kívánnak indítani az EP-választáson, a szakértők szerint várhatóan a szélső jobboldalról és a szélső baloldalról egyaránt várhatnak szavazatokra.

Arról pedig, hogy kik a sárgamellényesek, itt írtunk bővebben.

Rovatok