Index Vakbarát Hírportál

Az EU el fogja ismerni Guaidót Venezuela ideiglenes elnökeként

2019. február 4., hétfő 10:58

Többek között Franciaország, Németország, Svédország, Nagy-Britannia, Dánia és Ausztria is elismerte hétfőn Juan Guaidót Venezuela ideiglenes elnökeként, írja az MTI.

Az európai országok bejelentéseinek sorozatát Pedro Sánchez spanyol kormányfő rendkívüli madridi sajtótájékoztatója indította el hétfőn. Sánchez emlékeztetett arra, hogy lejárt az uniós országok által Madurónak adott nyolcnapos határidő az új elnökválasztásra Venezuelában, és Spanyolország mostantól Guaidót tartja a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének.

Nicolás Maduro a határidő lejártakor ugyanakkor értésre adta, hogy nem enged a külső nyomásnak, és továbbra is államfőnek tekinti magát.

Eközben a Reuters hírügynökség birtokába jutott egy uniós közlemény tervezete, miszerint

az EU tagállamai el fogják ismerni Juan Guaidót ideiglenes elnökként. A Reuters szerint Guaidó ideiglenes elnökségének elismerése hivatalos uniós állásponttá válhat, ha a 28 tagállam egyike sem emel hivatalos kifogást közép-európai idő szerint 13 óráig.

Mint múlt héten megírtuk, Orbán Viktor szintén Juan Guaidót támogatja, szembe menve Putyinnal és Erdogannal, akik Nicolás Maduro oldalára álltak. A venezuelai válságról írt cikkeinket itt találja.

Rovatok