Index Vakbarát Hírportál

Kigyulladt egy toronyház Párizsban, többen meghaltak, szándékos gyújtogatás történhetett

2019. február 5., kedd 05:38 | aznap frissítve

Kigyulladt egy épület keddre virradó éjjel Párizsban, a Parc des Princes futballstadion közelében. A tűzben legalább tízen meghaltak, köztük egy csecsemő is életét vesztette, egy ember súlyosan megsérült.

Rémi Heitz párizsi ügyész szerint nem kizárt, hogy valaki szándékosan okozta a tüzet. A rendőrség őrizetbe vett egy nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan felgyújtott egy közelben parkoló autót. A nő is a házban lakott. Jól láthatóan részeg volt, és tettét a szomszédaival lévő rossz viszonyával indokolta. A negyven év körüli nő állítólag korábban már kapott pszichiátriai kezelést.

A tűzhöz hajnali egy órakor riasztották a tűzoltókat. A tűzoltók parancsnoka hihetetlenül hevesnek írta le a lángokat. A tűz még hajnali öt órakor is tombolt az épület 7. és 8. emeletén, délelőttre, öt órás oltás után sikerült megfékezni.

Amikor megérkeztünk, apokaliptikus helyzettel találtuk szembe magunkat. Sok ember az ablakokból kiáltozott segítségért.

- mondta a tűzoltóság szóvivője.

A lángok és a füst elől a lakók a közeli épületek tetejére menekültek. Közel kétszázötven tűzoltót vezényeltek ki az oltáshoz, illetve a tetőn ragadt emberek kimentéséhez. Körülbelül ötven lakót sikerült kimenteni. A környező épületeket elővigyázatosságból kiürítették, írja a BBC.

A tűzjelző egy kicsivel éjfél után kapcsolt be, és a füst akkor már mindenhol ott volt. A nyolcadik emeletem lakom, az épület legtetején, szóval megpróbáltam erkélyről erkélyre ugrálni. A többi ember felmászott a lángok elől, oda, ahol én voltam.

- nyilatkozta a ház egyik lakója.

A tűzoltóság közlése szerint huszonheten kisebb sérüléseket szenvedtek, közülük hatan tűzoltók. Az áldozatok számát még nem lehet biztosan megállapítani, félő, hogy még emelkedni fog. 

A város polgármestere, Anna Hidalgo részvétét fejezte ki az érintetteknek. Emmanuel Macron francia miniszterelnök egy Twitter-bejegyzésben azt írta, „az ország egy tragédiára ébredt” és köszönetet mondott a tűzoltók bátorságáért.

(Borítókép: Az égő ház Párizsban 2019. február 5-én. Fotó: Social Media / Reuters) 

Rovatok