Index Vakbarát Hírportál

Egyedül halt meg egy magyar holokauszttúlélő Torontóban, 150 idegen ment el a temetésére

2019. február 5., kedd 14:33

Egyedül, hozzátartozók nélkül halt meg 85 éves korában egy magyar származású holokauszt-túlélő Torontóban, akinek 150 idegen ember ment el a búcsúztatására a mínusz 27 fokos hidegben január végén, számolt be a megható történetről az Akibic.hu.

Eddie Ford Budapesten a Dohány utcai zsinagóga kórusának tagja volt fiatalon, a holokauszt idején egy keresztény családnál bujkált, majd Kanadába menekült, ahol hét hónapja rákot diagnosztizáltak nála.

Az idős férfi betegsége idején fordult újra a zsidó vallás felé, így ismerkedett meg Zale Newman rabbival, aki az elmúlt hónapokban minden héten meglátogatta őt. Eddie Ford utolsó kívánsága az volt, hogy zsidó temetést kapjon.

Mivel a férfinek egy Amerikában élő unokaöccsén kívül nem volt családja, a rabbi a temetés előestéjén a Facebookon kérte meg a híveket, hogy ha lehetőségük van, vegyenek részt a szertartáson. Mint írta, "a szertartás nem lesz hosszú, de öltözzetek melegen".

Mivel a posztra csak hárman reagálták azt, hogy elmennek, Newman rabbi nagyon meglepődött, amikor másnap odaért a Pardes Chaim temetőbe, hosszú kocsisor állt ugyanis a temető bejáratánál, és mind Ford búcsúztatására érkeztek. Mint köszönőposztjában írta, jó sokat kellett sétálnia a hideg szélben, hogy csatlakozhasson a 150 emberhez.

Nagyon meghatott, hogy ilyen zsidó emberek között lehetek, akik minden feladatukat félretették, hogy megadhassák ennek a számukra ismeretlen, Budapestről származó férfinak a végtisztességet.

De hogy még meghatóbb legyen a történet, a temetésen részt vett Eddie Ford régen eltűntnek hitt testvére is egy kis ontariói városból, miután egy ismerőse a Facebookon olvasott a búcsúztatásról.

Rovatok