Index Vakbarát Hírportál

A Világbank éles hangú bírálóját jelöli a szervezet élére Trump

2019. február 6., szerda 21:27

David Malpasst, az amerikai pénzügyminisztérium tisztségviselőjét jelölte a Világbank elnökének Donald Trump elnök, írja az MTI. A 62 éves, republikánus párti szakember a pénzügyi tárca nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, aki helyettes államtitkár volt Ronald Reagan, majd George W. Bush elnökök kormányzatában, később pedig a Wall Street egyik nagybankjának vezető közgazdásza volt. Jelenlegi beosztásában részt vett az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon is.

A globalizmus és a multilaterális éles hangú bírálójaként tartják számon. Kicsi ilyen kicsit olyan, hiszen például ellenzi az izolacionista, azaz elzárkózó politikát, addig 2017-ben egy kongresszusi panelbeszélgetésen azt mondta, hogy "a globalizmus és a multilateralizmus lényegében túl messzire ment".

Bírálta a mintegy száz munkacsoportot és intézményt összefogó Világbankot is, mondván, hogy nem mindegyik csoport, illetve intézmény érdemli meg a támogatást. "Egy rakás pénzt költenek, nem hatékonyak, pénzkihelyezéskor gyakran korruptak és nem az adott országban élő népek hasznára dolgoznak" - fogalmazott.

A Világbank előző elnöke, a dél-koreai Kim Yong Kim - akit az előző amerikai elnök, Barack Obama jelölt - decemberben váratlanul jelentette be távozását, mivel a magánszférába készült pénzügyi tanácsadónak.

Rovatok