Index Vakbarát Hírportál

1600 fős menet érkezett az amerikai határra

2019. február 6., szerda 07:26

Másfélezer közép-amerikai menedékkérő érkezett kedden az Egyesült Államok mexikói határához, ezúttal a texasi Eagle Pass nevű település közelébe.

Az 1600 fős "karaván" - melynek soraiban csaknem ötven, felnőtt kísérő nélküli, 15-17 év közötti fiatal van - a mexikói hatóság közlése szerint menedékkérő, és hajlandók alávetni magukat az Egyesült Államok hatósági eljárásának. A karaván utasainak a mexikói Piedras Negras városában egy üzemen kívüli gyártelepen rögtönöztek ideiglenes szálláshelyet, és ellátták őket hálómatracokkal, plédekkel, élelemmel, távközlési lehetőséggel. 

A két ország közötti határt ezen a szakaszon a Rio Grande folyó képezi, és a folyó felett ívelő híd köti össze Piedras Negrast és a texasi Eagle Passt. A hídon pajzsokkal is felszerelkezett rendőrök sorakoztak fel, hogy megakadályozzák az esetleges törvénytelen bejutást az Egyesült Államokba.

A helyi sajtó értesülése szerint az amerikai rendőrök már őrizetbe vettek néhány olyan migránst, akik az éj leple alatt illegálisan próbáltak átsurranni a határon.

A Közép-Amerikából induló karavánok sorsa heves politikai vita tárgyát képezi az Egyesült Államokban. A politikája középpontjába a migrációt állító Donald Trump ugyanis következetesen megszállónak nevezte a migránsokat, és katonákkal erősítette meg az amerikai-mexikói határt. 

Tavaly ősszel közép-amerikaiak ezrei - három karaván tagjai - próbáltak meg bejutni az Egyesült Államokba ugyancsak Hondurasból kiindulva. Hondurasi tisztségviselők szerint több mint hétezren kényszerültek visszafordulni a mexikói határon található Tijuanából, míg 2500-an úgy döntöttek, hogy minden nehézség ellenére kitartanak elhatározásuk mellett, és tovább várnak a bebocsátásra.

Rovatok