Index Vakbarát Hírportál

Oroszországban vallási extrémizmus miatt zártak börtönbe egy Jehova Tanúját

2019. február 6., szerda 19:45 | öt éve frissítve

Szűk két év telt el azóta, hogy Oroszországban betiltották a Jehova Tanúi egyházat, most pedig az első börtönbüntetést is kiosztották az ügyben: egy orosz bíróság vallási extrémizmus miatt hat év börtönre ítélte a szabályozás miatt elsőként letartóztatott Jehova Tanúját – írja a Guardian.

A 46 éves dán Dennis Christensent 2017 májusában tartóztatták le a hatóságok, egy hónappal azután, hogy az orosz legfelsőbb bíróság országos szinten is betiltotta a Jehova Tanúit, és bár az ügye sokáig húzódott, végül nem úszta meg a büntetést.

A férfi egyébként ártatlannak vallotta magát, és az orosz alkotmányra hivatkozott, ami elméletben biztosítja a vallásszabadságot az országban. A dán külügyminiszter is ennek tiszteletére szólította fel az oroszokat, emellett pedig kifogásolta, hogy Oroszország

gyakorlatilag a terrorszervezetekkel kezeli egy szinten a felekezetet.

A férfi ügyvédje az ítélet után közölte, fellebbeznek az ítélet ellen, ami szerinte nemcsak illegális, hanem veszélyes precedenst is teremthet a jövőre nézve. A Jehova Tanúinak képviselője is ezt emelte ki, szerinte az ítélettel gyakorlatilag újra eljöttek a szovjet idők, amikor szintén üldözték a felekezetet az országban.

A Kreml egyik szóvivője az üggyel kapcsolatban annyit mondott, hogy egyértelműen volt oka annak, hogy Christensent letartóztatták, de a részletekről ő nem tud semmit. Az országban mostanra száznál is jehovista ellen indult eljárás, közel ötven ember pedig börtönben, vagy házi őrizetben várja a tárgyalását.

Rovatok