Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért az annyira mégsem indián szenátor

2019. február 7., csütörtök 09:12

Bocsánatot kért Elizabeth Warren az indián közösségektől, amiért évtizedeken át amerikai indiánként határozta meg magát. A massechussettsi demokrata szenátor ezzel pontot tenne a kellemetlen történet végére, bár könnyen lehet, hogy az ügy előjön még néhányszor, amennyiben a 70 éves politikus valóban a 2020-as elnökválasztáson a demokraták elnökjelöltjeként indul.

Pedig októberben úgy tűnt, jól jön ki abból, hogy Donald Trump gúnyosan Pocahontasnak nevezte Warrent és felajánlotta, hogy egymillió dollárt utal át egy gyermekvédő szervezetnek, ha a szenátor DNS-teszttel bizonyítja indián származását.

Warren belement a dologba, és ezzel a csapdába. Győzelemként mutatta fel a tesztet, amely szerint 6-10 generációs távolságban valószínűleg van indián felmenője. Ez, ha bizonyos, is igen csekély hajszálgyökerecske, generációtól függően 64-1024 előd közül egyetlen egyet jelent. Ilyen távolságból bárkivel könnyű rokonságra bukkanni, ezen az alapon rokonai egymásnak George Bush, Barack Obama és Brad Pitt.

Trump egyébként nem hazudtolta meg magát, letagadta, hogy valaha is beígérte az egymillió dollárt. 

A történet azonban mégis Warren számára zárult kellemetlenül: egyrészt a genetikai teszt önmagában is rossz üzenet a származás bizonygatására, így már annak idején volt, aki bocsánatkérésre szólította fel az indián közösségen belül. Másrészt ettől még nem volt kulturális kapcsolata az indián közösséggel, ami valóban feljogosíthatta volna a származás hangoztatására.

Ráadásul felmerült, hogy „megélhetési indiánként” akart hasznot húzni a származásából, 1986-ban például így töltötte ki adatlapját a texasi ügyvédi kamarához. Azt azonban visszautasította, hogy származását előmenetele megkönnyítése érdekében vetette volna be, kihasználva a kisebbségi kvóta adta lehetőséget.

„Sajnálom, hogy ilyen meggondolatlan voltam évtizedekkel ezelőtt” – mondta Warren, aki a cseroki indiántörzs vezető képviselőjével folytatott beszélgetése után, ahol szintén bocsánatot kért „a származása körül keltett bizonytalanságok” miatt.

Az indián közösségeket is magára haragító Warren – akinek demokrataként különösen fontos lehet a nem európai gyökerű szavazók támogatása – azonban nem mindenkit megnyugtatóan kért bocsánatot. 

„Írésban akarom látni” – mondta Warren bocsánatkéréséről David Cornsilk. A Washington Postnak nyilatkozott történész, maga is cseroki indián szerint ugyanolyan nagy lendülettel, a televízióban, külön posztolt videóban kellene bocsánatot kérnie Warrennek, amilyen látványosan lobogtatta DNS-tesztjét.

Rovatok