Index Vakbarát Hírportál

Saját diplomatái perlik a kanadai kormányt

2019. február 7., csütörtök 21:24

14 kanadai diplomata perelte be a saját kormányát, miután maradandó károsodásokat szenvedtek egy rejtélyes betegség miatt Kubában. Az érintettek 28 millió kanadai dolláros (5,9 milliárd forint) kártérítést szeretnének.

A feleségem már nem ugyanaz, aki korábban volt. Krónikus fejfájása és memóriagondjai vannak. Elkezd tárcsázni egy számot, de elfelejti, hogy miért, máskor pedig csak céltalanul bolyong a szobában

mondta az egyik diplomata a kanadai CBC-nek. 

Az úgynevezett Havanna-szindróma 2017 tavaszán kezdődött, és a kanadai diplomatákon kívül az amerikaiakat is érintette. A tünetek között szerepelt a szédülés, a hányinger és nehéz koncentráció, a rejtélyes betegség pedig több esetben maradandó károsodással is járt.

Az amerikaiak 2017 szeptemberében minden olyan diplomatát hazahívtak, akinek nem volt létfontosságú a maradása. Kanada azonban egészen 2018 áprilisáig folyamatosan küldött diplomatákat Kubába, és csak idén januárban döntött úgy, hogy a felére csökkenti a követség létszámát. A lassú reagálás és a figyelmeztetés hiánya miatt döntöttek úgy a megbetegedett diplomaták, hogy perre viszik az ügyet.

A betegséggel kapcsolatban felmerült korábban, hogy szónikus támadás okozhatta, de ezt a lehetőséget Kanada elvetett. Amerikai és brit kutatók egy új elmélettel álltak elő a különös tünetek magyarázatára: szerintük valamilyen rovar hangja váltja ki a rosszullétet, de ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem sikerült. Kuba egyébként kijelentette, hogy semmi köze nincs a dologhoz.

Rovatok