Index Vakbarát Hírportál

Irán megint bemutatott egy új ballisztikus rakétát

2019. február 8., péntek 05:43

Az iráni Forradalmi Gárda ezer kilométeres hatótávolságú új ballisztikus rakétát és földalatti rakétagyárat mutatott be csütörtökön, figyelmen kívül hagyva a nyugati államok követelését, hogy hagyjon fel az ilyen jellegű fegyverfejlesztéseivel, írja az MTI. 

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség csütörtökön számolt be a földi indítású, földi célpontok megsemmisítésére tervezett ballisztikus rakétáról és fényképeket közölt a földalatti városnak nevezett üzemről.

A jelentés szerint a Dezful típusú rakéta a 450 kilogrammos robbanófejjel rendelkező, 700 kilométeres hatótávolságú Zolfaghar egyik változata. Irán állítása szerint kétezer kilométeres hatótávolságú rakétákkal is rendelkezik, amelyekkel képes elérni Izrael és az Egyesült Államok közel-keleti bázisait.

Egy amerikai megfigyelőközpont a nap folyamán közölte: a műholdfelvételek alapján gyanítható, hogy Irán ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely atomfegyver továbbítására is alkalmas.

A coloradói székhelyű DigitalGlobe csütörtökön közzétett felvételein olyan rakéta látható, amely Iránban a Khomeini Imám űrközpontból emelkedett kedden a magasba, és amelynek indítóállásán égésnyomok utalnak a felbocsátásra.

Teherán egyébként a napokban  jelentette be , hogy bár nem áll szándékában növelni a rakétái hatótávolságát, de tovább dolgozik a műholdakhoz szükséges technológia pontosságán.

Rovatok