Index Vakbarát Hírportál

Közel kétezer szakadár tette le a fegyvert Etiópiában

2019. február 9., szombat 18:06

Az Ogadeni Nemzeti Felszabadító Front (ONLF) nevű etiópiai szakadár csoport több mint 1700 tagja tette le a fegyvert - közölte az afrikai ország túlnyomórészt szomáliaiak lakta keleti részén fekvő Szomália állam ügyvivő elnöke szombaton az MTI beszámolója szerint.

Az Ogadeni Nemzeti Felszabadító Front éveken át Etiópia felosztását követelte. Az ország keleti vidéke a 19. óta tartozik Etiópiához, de Szomália újra és újra magáénak követelte. A lázadók a szomszédos Eritreában voltak aktívak, ott képezték ki harcosaikat az etiópiai területen végrehajtott támadásaikhoz.

A tavaly óta hivatalban lévő etióp kormányfő, Abiy Ahmed hazatérésre szólította fel az ellenzék és a fegyveres csoportok tagjait. "Visszatértünk, hogy támogassuk az országban zajló reformokat és részt vegyünk bennük" - jelentette ki Mohamed Omar Osman, az ONLF vezetője.

Afrikában a "remény szele fúj" - jelentette ki az ENSZ főtitkára az Afrikai Unió csúcstalálkozóján az etióp fővárosban, Addisz-Abebában. Az Etiópia és Eritrea közötti és a dél-szudáni megbékélésre utalva António Guterres reményét fejezte ki, hogy Afrika példa lehet a konfliktusok rendezésére. Abiy Ahmed nemrég zárta le az Eritreával éveken át tartó konfliktust.

Rovatok