Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglani a 2015-ös tunéziai terrortámadás elkövetőinek

2019. február 9., szombat 14:41

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Tunéziában a tuniszi Bardo múzeum és a szúszai üdülőkomplexum elleni 2015-ös terrortámadás hét vádlottját, írja az MTI.

A múzeumot 2015 márciusában érte terrortámadás. Két merénylő az épület előtt agyonlőtt külföldi turistákat, majd belül, a termekben lőtt látogatókra. Az esetnek 22 halálos áldozata volt, köztük négy francia, négy olasz, három japán és két spanyol állampolgár. Három hónappal később egy magányos merénylő támadt meg egy szúszai tengerparti szállodát, és 38 embert ölt meg, köztük 30 brit állampolgárt. Az áldozatok többsége turista volt. A helyi áldozatok alacsonyabb száma szakértők szerint azzal volt magyarázható, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a muszlimok nem járnak strandra.

A tuniszi Bardo Múzeum látogatói ellen márciusban elkövetett iszlamista terrortámadás után magas fokú készültségben voltak a tunéziai biztonsági szolgálatok, a strandokon és a városban is sok volt az őr, de a második támadásnál a merénylő gumicsónakon érkezett az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandra, egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húzott elő, és tüzet nyitott a fövenyen pihenő turistákra. A parti lövöldözés után behatolt az Imperial Marhabába, ahol folytatta a vérengzést.

Tunisia Attack Gunman Kills 27 `Panic Among Tourists` in Sousse Beach Resort

Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. Mindkét merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett.

A pénteken egy tuniszi bíróságon kihirdetett ítéletekben különböző hosszúságú börtönbüntetéseket szabtak ki a merénylők segítőire. A vádlottak felett a 2015 nyarán elfogadott terrorellenes törvény alapján ítélkeztek. Halálbüntetéssel is sújthatták volna őket, de Tunéziában 1991 óta moratórium van érvényben erre a büntetésre.

A 2011. évi forradalom után Tunéziában megjelent egy fegyveres dzsihadista mozgalom, amely évekig veszélyeztetette az ország idegenforgalmát, és esetenként a biztonsági erőkre is rátámadt. A biztonsági helyzet 2015 óta jelentősen javult, de azóta szükségállapot van érvényben.

Nyitókép: három fegyveres támadó a Bardo múzeumban, egy biztonsági kamera képén (AFP)

Rovatok