Index Vakbarát Hírportál

ENSZ-bázisra zuhant egy etióp katonai helikopter

2019. február 10., vasárnap 09:34

Egy etióp katonai helikopter személyzetének három tagja meghalt, amikor gépük egy ENSZ-bázisra zuhant Szudán és Dél-Szudán határán a vitatott Abjei régióban. A helikopteren utazó 23 etióp katona közül tízen megsérültek, három ember állapota válságos. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet. A térségbeli, 4500 fős ENSZ-misszióba egyedül Etiópia küld katonákat.

Dél-Szudán 2011-ben vált függetlenné Szudántól. A békefenntartó küldetésre azért van szükség, mert az elszakadás után még mindig vannak vitatott területek a két állam között. Szudán gazdasága egyre gyengül, ugyanis elvesztette olajkitermelésének háromnegyedét. Ez megfosztotta Kartúmot egyik devizaforrásától, a csökkenő valutatartalékok miatt pedig korlátozzák a banki pénzfelvételt és a pénzváltást, amit a szudáni font elértéktelenedése és a dollár feketepiacának erősödése kísért.

Dél-Szudánban pedig a függetlenség 2011-es kikiáltása után két évvel polgárháború tört ki, Salva Kiir államfő és Riek Machar lázadóvezér politikai vitája miatt. Az összecsapásokban több tízezren meghaltak, több millióan pedig menekülésre kényszerültek. Kiir és Machar 2018 szeptemberében írta alá a háborút lezáró békemegállapodást. Ez már a második egyezmény volt, mert a 2015-ben kötött elsőt a felek nem tartották be, írja az MTI.

Rovatok