Index Vakbarát Hírportál

Súlyosan megsérült, négy ujját elveszítette egy sárgamellényes tüntető

2019. február 10., vasárnap 12:59

Súlyosan megsérült egy francia sárgamellényes tüntető keze a szombati demonstrációkon, négy ujját is elvesztette, miután összecsapások robbantak ki a rendőrökkel a nemzetgyűlés épülete előtt Párizsban, írja az AP.

Tizenharmadik alkalommal vonultak utcára szombaton a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek, Párizson kívül Marseille-ben, Bordeaux-ban, Toulouse-ban, Montpellier-ben és Nizzában is demonstrációk voltak.

A belügyminisztérium szerint 51 ezren vettek részt a többségében be nem jelentett felvonulásokon, Párizsban négyezren tüntettek, írja az MTI. A többezres menet a Champs-Elysées sugárúttól indult az Eiffel-torony irányába. A nemzetgyűlés épülete elé érve többen megpróbálták ledönteni a bejáratot védő paravánokat.

A rendőrök könnygázzal oszlatták az őket dobáló tüntetőket. Itt sérült meg a tüntető is a kezén, őt a tűzoltók szállították kórházba. A sérülést lefilmező egyik szemtanú szerint a rendőrök egyik gránátja sebesítette meg a sárgamellényesek helyszíni fotósának nevezett 21 éves férfit.

„Amikor a rendőrök oszlatni akarták az embereket, egy gránát találta el a vádliján, odakapott, hogy nehogy a lábánál robbanjon fel, de pont akkor ment szét, amikor hozzáért" – számolt be a szemtanú az AFP-nek. Az AP szerint a francia rendőrség nem erősítette meg, hogy az egyik tömegoszlató gránátjuk szakította le a férfi ujjait.

Emellett is több erőszakos incidens volt Párizsba. Amikor a tüntetők padokat, buszmegállókat vagy bankokat kezdtek rongálni vagy szemeteseket és járműveket gyújtottak fel, a rendőrök könnygázzal, gumilövedékkel vagy gránáttal válaszoltak.

A gumilövedék használatáról hetek óta heves vita folyik a francia közéletben, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak. A sárgamellényesek szerint az utóbbi két hónapban húsz tüntető vakult meg az egyik szemére gumilövedék miatt. Christophe Castaner belügyminiszter szerint azonban a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, nélkülük még több sérült lett volna a megmozdulásokon.

Szombaton összesen 31 tüntetőt vettek őrizetbe Párizsban.

Rovatok