Index Vakbarát Hírportál

Filmtrükkel csinált gyorsvonatot az indiai miniszter

2019. február 11., hétfő 14:46 | aznap frissítve

Pénteken indul első útjára India saját építésű gyorsvonata. A vonat azonbaa valóságban nem tűnt elég gyorsnak az indiai vonatügyi miniszter számára, ezért egy kétszeres sebességre gyorsított filmet rakott fel a Facebookjára és a Twitterére a fejlesztésről, írta a Guardian.

A trükk egy napig maradt titokban, igaz, ez idő alatt több kormánypárti politikus is megosztotta azt, és közölte a kormány szócsöveként működő Republic médiahálózat is. Nem sokkal később a hamis hírek leleplezésével foglalkozó AltNews.in azonban jelezte, hogy a videó hamisított. A decemberi tesztüzemről készült felvételt kétszeres sebességre gyorsították a hatás kedvéért.

Comparison: Video posted by Piyush Goyal vs Original from Alt News on Vimeo.

Rendszeresen trükközik

Piyush Goyal miniszternek nem ez az első ilyen trükkje. Korábban képet posztolt egy szénbányáról, azt illusztrálva, hogy a kormány milyen sokat tesz a külföldi szénimport visszaszorításáért. A fotó azonban egy Amnesty International-jelentésből származik, és a kormány szénpolitikáját kritizálta. Ezt a posztot a miniszter törölte.

Látható még ugyanakkor a LED-es közvilágítás fejlesztését éltető poszt, amelynek képe egy orosz utcát ábrázol. Magyar olvasók számára meglepő lehet, hogy az indiai miniszter válaszul nem trágárul támadt rá a kritikusaira, hanem azt írta: „Míg mi az utcák kivilágításával foglalkozunk, addig a közösségi média a tényekre világít rá, ezzel segít nekünk fejlődni."

Rovatok