Index Vakbarát Hírportál

Brazília felől juttatnák el Venezuelába a segélyszállítmányokat

2019. február 11., hétfő 19:55

A legfrissebb terv szerint Brazília felől juttatnák el Venezuelába a több állam, köztük az Egyesült Államok, Brazília, illetve magáncégek által összeállított segélyszállítmányt, közölte hétfőn Brazíliavárosban a több ország által elismert venezuelai ideiglenes kormány Brazíliában akkreditált nagykövete, Maria Terese Belandria. Belandria a brazil külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatót, miután a helyi venezuelai követségre nem mehetett be, jelenti az MTI.

Az, hogy a segélyszállítmány eljut-e Venezuelába, a helyi hadseregen múlik, amely a hétvégén, Kolumbia felől már megtagadta egy száztonnás szállítmány beengedését. Az a szállítmány csütörtök óta vesztegel a kolumbiai határon.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű törvényhozás vezetője, aki több mint két hete nyilvánította saját magát a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének, a Twitteren azt közölte: munkálkodik azon, hogy a segély eljusson a rászorulókhoz. Eközben a nemzetközi segélyszállítmányok koordinációjáért felelős venezuelai ellenzéki törvényhozó, Lester Toledo azt mondta, hogy a katonák is tudják, az élelmiszert az ő gyerekeiknek is küldik.

Nicolás Maduro, a hivatalban lévő elnök viszont újra világossá tette, hogy Venezuela nem fogad el alamizsnát, nem engedi át a segélyt, mert azt egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti. Sőt, ezt megerősítendő, levélben fordult a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez, vagyis az OPEC-hez, arra kérve a több mint 40 tagállamot, hogy ítéljék el az amerikai szankciókat, és segítség meg Venezuelát. Maduro azzal érvelt január 29-i levelében, hogy a jelenlegi helyzet kihatással van az olaj világpiaci árára, ám a Reuters úgy tudja, hogy az OPEC nem siet majd Maduro segítségére.

Rovatok