Index Vakbarát Hírportál

Újabb tömegsírra bukkantak Mexikóban

2019. február 13., szerda 06:27

További 50, titokban elhantolt holttest megtalálását jelentették be a nyugat-mexikói Colima állam hatóságai kedden, egy héttel azután, hogy másik 19 holttestre bukkantak ugyanazon a területen – írta az MTI.

Az állam ügyészségének nyilatkozata szerint az összesen 69 holttestet 49 jeltelen sírgödörből emelték ki Tecomán város Santa Rosa nevű környékén.

A szakértők a holttestek genetikai tesztekkel történő azonosításán dolgoznak. Az áldozatok egy részét több mint öt éve hantolták el.

A Csendes-óceán partvidékén elterülő, kicsiny szövetségi államot évek óta fokozódó erőszakhullám sújtja. Mexikón belül tavaly Colima államban volt a legmagasabb a gyilkosságok népességszámra vetített aránya - 100 ezer lakosra 87,5 eset jutott.

A Manzanillo kikötőjétől 85 kilométerre délkeletre fekvő Tecomán a drogkereskedelem stratégiai átrakodó helye. Ide érkeznek Ázsiából a szintetikus kábítószerek előállításához használt vegyi anyagok, s a piac ellenőrzéséért brutális összecsapások zajlanak a rivális drogkartellek között.

Mexikó egészében tavaly hivatalos adatok szerint mintegy 33 300 gyilkosság történt, 15,5 százalékkal több, mint az előző évben. Ezenkívül 40 ezer embert eltűnését regisztrálták 120 milliós országban.

Rovatok