Index Vakbarát Hírportál

Kuba szerint az USA katonai beavatkozásra készül Venezuelában

2019. február 14., csütörtök 22:02

A kubai kormány azzal vádolta csütörtökön az Egyesült Államokat, hogy csapatokat mozgósított a karibi térségbe egy humanitárius beavatkozásnak álcázott katonai fellépés előkészítésére Venezuelában, írja az MTI.

A kubai kormány közleménye szerint február 6. és 10. között katonai szállítógépek repülését észlelték az Egyesült Államokból a Puerto Ricón, a Dominikai Köztársaságban és egyéb karibi szigeteken található bázisok felé. Ezek a gépek olyan amerikai katonai létesítményekből indultak, ahonnan a Különleges Műveleti Erők és a Tengerészgyalogság egységeit irányítják.

Ezeket az egységeket fedett – akár más országok vezetői elleni – akciók során vetik be

– állítja Kuba, ami nemzetközi fellépést sürgetett annak érdekében, hogy elejét vegyék a hivatalban lévő venezuelai elnökre, a szocialista Nicolás Maduróra gyakorolt nyomás erősödésének. 

A Venezuelában zajló belpolitikai válság kiszélesedett az után, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű caracasi parlament vezetője január 23-án Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát egy Nicolas Maduro elleni tüntetésen. A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig többek között az Egyesült Államok az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek.

Rovatok