Index Vakbarát Hírportál

Nemzeti vésztartalékból építene falat Trump

2019. február 14., csütörtök 22:11

Donald Trump elnök aláírja a mexikói határ megerősített védelmével kapcsolatos rendeletet, hogy elkerülje az újabb kormányzati leállást, és szükségállapotot rendel el, hogy az Egyesült Államok nemzeti vésztartalékából építhesse meg a határ menti falat, amire külön nem kapott pénzt.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője jelentette be a tervet, mielőtt a kompromisszumos törvényt szavazásra bocsátották volna. Először azonban a kongresszusnak is el kell fogadnia, hogy az elnök alá tudja írni.

Az elnök arra hivatkozva fog akcióba lépni, és szükségállapotot elrendelni, hogy megállítsa a határnál kialakult nemzetbiztonsági és humanitárius krízist. Erre azért kényszerül, mert a kompromisszumos megállapodásban szereplő 1,3 milliárd dolláros összeg, melyet a határvédelem megerősítésére költhetnek el, nem tartalmazza a falépítés költségét.

A szükségállapot kinyilvánítása még nem jelent biztos sikert - legalábbis a fel megépülése szempontjából - mert a folyamat elakadhat a bíróságokon. Persze ez az egész jóval többről szól, mint hogy lesz-e ott fal, vagy sem. Az a legfontosabb kérdés, hogy Trump elnökségének következő két évében kinek a kezében lesz az irányítás.

Rovatok