Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreában bukkantak fel a 41 éve elrabolt japán férfiak

2019. február 15., péntek 15:41

41 éve gyanítják Japánban, hogy Észak-Korea rabolta el két állampolgárát, akikről Phenjan beismerte: a 26 és 28 évesen elhurcolt férfiak valóban náluk élnek. Legalábbis névtelen hivatalos japán forrásokra hivatkozva erről számolt be a Kyodo News.

Japán hivatalos képviselői nem találkozhattak a két férfival, és a hírügynökség értesülését a japán külügyminisztérium nem kommentálta. A hír szerint Észak-Korea közölte: Minoru Tanaka és Kacumicu Kaneda nem szándékozik hazatérni Japánba.

Mindkét férfi Kobe egyik éttermében dolgozott 1978-as eltűnésekor. Tanaka 28, Kaneda 26 éves volt akkor.

Annak idején rögtön felmerült a sejtés, hogy az utoljára a tokiói Narita repülőtéren látott Tanakát elrabolhatták, de története csak 1997-ben vált ismertté, amikor egy leleplezett észak-koreai ügynök megerősítette, hogy a férfit ők rabolták el. Hivatalosan így is csak 2005-ben került fel arra a listára, amelyen az Észak-Korea által elrabolt japánokat tartják számon.

Kaneda azonban nincs is rajta ezen a listán.

Összesen tizenheten voltak, közülük öt embert 2002-ben engedtek haza. A rendszer általában azért rabolt embert, hogy tökéletesen kiképezhessék vele a célországba szánt ügynököket, de volt, akit azért raboltatott el a rezsim, hogy hazai Godzilla-filmet rendezzen, de akadt olyan is, aki magától szökött oda amerikai katonaként, abban bízva, hogy pár hét után hazaengedik. (Az észak-koreai filmipar aztán őt is felhasználta a következő évtizedekben. Charles Jenkinst 2004-ben engedték haza, szintén elrabolt japán feleségével együtt.)

Japánból 1977 és 1983 között tűntek el olyanok, akik a gyanú szerint Észak-Koreába kerültek. Az említett 17-ből Phenjan 13 rablást ismert el, köztük volt Kegumi Jokota is: a lányt mindössze 13 évesen rabolták el. Ő azonban soha sem tért haza, mert az észak-koreaiak szerint 1993-ban öngyilkos lett, bár ezt hozzátartozói máig kétlik, és várják, hogy Phenjan elengedje a most már 55 éves nőt.

Nem kizárt azonban, hogy a szám ennek a 17-nek sokszorosa lehet csak Japánból, akiken kívül számtalan országból hurcolhatott el embereket az észak-koreai titkosszolgálat. 2004-ben egy amerikai férfi tűnt el Kínából, a gyanú szerint őt is Észak-Korea rabolta el, rajta kívül többek között három-három holland, francia, olasz, négy malajziai, két macaui kínai, egy szingapúri és egy jordániai foglyot tartanak számon.

Tokió Donald Trump és Kim Dzsongun tavalyi szingapúri találkozója előtt kérte az amerikai elnöktől, hogy járjon közbe az észak-koreai vezetőnél az elrabolt japánok érdekében, akikből Japán szerint Kanedával és Tanakával együtt négyen vagy öten lehetnek még életben.

Rovatok