Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy az USA nekiáll kideríteni, mekkora Putyin valódi vagyona

2019. február 15., péntek 10:19

Amerikai szenátorok egy csoportja beadott egy törvénytervezetet, amely Oroszországra szigorú szankciókat vetne ki a "külföldi választásokba való beavatkozások és az ukrajnai katonai részvétel" miatt. A tervezetre azonban nem a szankciók miatt figyelt fel a média, hanem azért, mert ha átmegy, akkor az 

amerikai hírszerzés igazgatójának 180 napon belül le kell adnia egy részletes jelentést arról, hogy mekkora Putyin vagyona,

írja a Newsweek

A tervezet úgy fogalmaz, hogy "Vlagyimir Putyin és családtagjai becsült vagyonát és ismert bevételi forrásait" akarják feltérképezni, "beleértve az eszközöket, befektetéseket, bankszámlákat és egyéb üzleti érdekeltségeket és releváns üzleti tulajdonlást", sőt, a legmeghatározóbb politikai szereplőket és oligarchákat is be akarják azonosítani aszerint, hogy ki mennyire van közel Putyinhoz.

Putyin vagyonáról, ami persze nem a nevén van, hanem ismerősök "kezelik", például egy csellistatöbbször írtunk mi is (itt  és itt például). Általában egy 200 milliárd dolláros szám kering erről.

Anders Aslund, svéd közgazdász a Newsweeknek azt mondta, nem lesz egyszerű az amerikaiaknak kideríteni, hova mennek a pénzek az orosz állam közeli tranzakciókban, például kik a valódi végállomásai egy Ciprusra, Kajmán-szigetekre, Brit Virgin-szigetekre, az amerikai adóparadicsom Delaware-be irányított utalásnak.

Rovatok