Index Vakbarát Hírportál

NATO-főtitkár: Kína felemelkedése kihívás elé állítja a katonai szövetséget

2019. február 15., péntek 21:53 | aznap frissítve

Kína felemelkedése a világhatalmak közé lehetőséget ad a NATO-nak az együttműködésre és a párbeszédre az ázsiai országgal, de kihívás elé is állítja az észak-atlanti szövetséget – mondta a NATO főtitkára pénteken az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

Az MTI beszámolója szerint Jens Stoltenberg beszédében hangsúlyozta, hogy Kína felemelkedésében „van lehetőség a partnerségre és a politikai párbeszédre”. A kalózok ellen Szomália partjainál folytatott küzdelem ügyében volt már példa az együttműködésre, és a NATO fegyveres erői rendszeres kapcsolatban állnak a kínai fegyveres erőkkel.

Azonban szerinte nem egy tagországot tölt el aggodalommal Kína „egyre erőteljesebb befektetési tevékenysége a kritikus infrastruktúra, például az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok (5G) területén”.

Jobban fel kell tárni és meg kell érteni „Kína befolyásának kiterjedtségét, és hogy mit jelent ez a biztonságunkra nézve” – tette hozzá Jens Stoltenberg, hangsúlyozva, hogy a NATO-tagországoknak együtt, egységesen kell cselekedniük ebben az ügyben.

Trump szereti a NATO-t

Felszólalásában és az utána következő pódiumbeszélgetésen elsősorban az Egyesült Államok és európai NATO-szövetségesei kapcsolatáról, az Oroszországhoz fűződő viszonyról és a a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló amerikiai–orosz szerződés (INF) körüli helyzetről beszélt, megerősítette, hogy a NATO-nak nem áll szándékában újabb földi indítású, nukleáris rakétarendszer telepítése Európában. Hangsúlyozta, hogy Washington nem fordult el Európától, és Donald Trump amerikai elnök nem tartja idejétmúltnak a NATO-t. Ezt mutatja például, hogy

a szövetség történetében először állomásoznak majd Európában olyan NATO-erők, amelyek minden pillanatban hadra foghatók.

Ezek az egységek nem lesznek nagyon nagy létszámúak, nagyjából ezer katonából állnak majd, de erejük számottevő lesz. Az egyik Lengyelországban állomásozik majd és amerikai vezetés alatt áll, a másik bázisa Lettországban lesz és kanadai parancsnokság irányítja.

Mint mondta, az amerikai jelenlét Európában nemcsak a kontinens biztonságát szolgálja, hanem „platformot is teremt az amerikai biztonsági érdekek érvényesítéséhez”. A NATO az Egyesült Államok számára 28, és Észak-Macedónia csatlakozásával rövidesen 29 „barátot és szövetségest” jelent, ami Kína felemelkedésével összefüggésben is fontos. Az ázsiai ország nagyságát, kiterjedését és világpolitikai befolyásának növekedését tekintve az Egyesült Államok számára igen kedvező, „jó dolog, hogy van 29 barátja”, akik együtt a világ összesített bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) felével rendelkeznek – fogalmazott a NATO főtitkára.

Rovatok