Index Vakbarát Hírportál

Valaki feltette az orosz zászlót a Salisbury katedrálisra, egy évvel a Szkripal-mérgezés után

2019. február 17., vasárnap 19:49

Rövid ideig egy hatalmas orosz zászló lengett az angliai Salisbury katedrálisán, majdnem egy évvel azután, hogy tavaly március 4-én az orosz-brit kettős ügynök, Szergej Szkripal egy padon a lányával együtt rosszul lett a Novicsok katonai idegméregtől.

A zászlót vasárnap reggel vették észre, aztán gyorsan el is távolították a templomról, és egyelőre vizsgálják, ki követhette el ezt a gerillaakciót. A The Guardian szerint néhány helyit egészen felbőszített az eset, mert szerintük ezzel nem veszik figyelembe a vétlen áldozatot, aki meghalt a méreg miatt. Pár hónappal a mérgezés után ugyanis egy férfi megtalálta a Novicsokot tartalmazó, kidobott kamu parfümösüveget, és párjára fújt belőle.

A brit hatóságok 2018. szeptember 5-én  két orosz férfit, Alekszander Petrovot és Ruszlán Bosirovot  vádolták meg a bűncselekménnyel, azt állítva, hogy mindketten az orosz katonai hírszerzés fedett ügynökei, és a mérgezéshez novicsok típusú, szovjet fejlesztésű katonai idegmérget használtak. A férfiak hotelszobájában Novicsok-maradványokat találtak, továbbá a britek szerint a két férfi az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynöke.

A Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport tavaly ősszel állítólag kiderítette, hogy az addig Alexandr Petrov álnéven ismert férfi valódi neve Alexandr Jevgenyevics Miskin és a katonai hírszerzés katonaorvosa. A férfi 1979-ben született, az orosz fegyveres erők elit orvosi akadémiáján szerzett diplomát, majd a katonai hírszerzés szolgálatába állt. A mérgezéssel gyanúsított másik férfiról szintén ez a szervezet derítette ki, hogy Ruszlan Bosirov valójában az orosz katonai hírszerzés Anatolij Vlagyimirovics Csepiga nevű ezredese.

Putyin egyébként 2014-ben mindkét férfinak a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse címet adta.

Pár napjaBellingcat oknyomozó portál cikke szerint újságírók egy harmadik elkövetőt is azonosítottak a Szkripal-gyilkosságban. Szerintük Szergej Vjacseszlavovics Fjodotov fedőnéven dolgozó GRU-ügynök, Gyenisz Vjacseszlavovics Szergejev is részt vett a gyilkossági kísérletben. Szergejev a portál nyomozása szerint az orosz katonai diplomáciai akadémián végzett, és az utóbbi két hónapban az orosz hatóságok igyekeztek mindenhonnan eltüntetni a nyomát, csakúgy, mint a másik két gyanúsítottnak, Anatolij Csepigának és Alexander Miskinnek. 

A Szkripal-ügy hátteréről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Rovatok