Index Vakbarát Hírportál

Magyarország elfogadta ugyanazt a megállapodást, amit szerdán még kifogásolt a migráció miatt

2019. február 18., hétfő 10:34

Szerdán a magyar állam számára még elfogadhatatlan volt egy uniós-svájci megállapodásszöveg, pénteken viszont mégis elfogadtuk a változatlan szöveget - írja a Politicóra hivatkozva a hvg.hu.

A szövegben a migráció megemlítése verhette ki a biztosítékot a magyar külügynél, de csak láthatóan ez csak egy ideig jelentett problémát.

A Politico azzal magyarázza a dolgot, hogy Magyarország megpróbált politikai tőkét kovácsolni az egyezmény blokkolásából, de még a legközelebbi szövetségesei is értetlenül álltak a lépés előtt, ezért inkább korrigált. 

A megállapodástervezet egyik paragrafusa így szól: „A Tanács elégedettséggel ismeri el az EU és Svájc közötti együttműködést a nemzetközi migráció terén, beleértve a mozgások kezelését, a menekültek áthelyezését és a kérdés globális szintű kormányzásának kialakítását. Bátorítja Svájcot, hogy folytassa az együttműködést a keleti, közép- és nyugati mediterrán menekültútvonalak mentén, és további koordinációt javasol ezen a téren.” Utóbbi mondat nem a menekültek átengedésére, hanem elsősorban az utak lezárására vonatkozik. 

Rovatok