Index Vakbarát Hírportál

Pakisztán hazarendelte nagykövetét Újdelhiből

2019. február 18., hétfő 09:18

Hazarendelte konzultációra nagykövetét Pakisztán az indiai Újdelhiből hétfőn, miután a két szomszédos atomhatalom viszonya az elmúlt napokban ismét elmérgesedett - írja az MTI.

Mohammed Fejszál pakisztáni külügyi szóvivő Iszlámábádban közölte, hogy a nagykövet hétfő reggel el is hagyta az indiai fővárost. India már a múlt héten hazarendelte nagykövetét Iszlámábádból.

A két rivális atomhatalom viszonya az elmúlt napokban azért vált ismét rendkívül feszültté, mert a múlt héten a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén 44 ember meghalt egy öngyilkos merényletben. India szerint Pakisztánnak köze volt a történtekhez, amit Iszlámábád visszautasít.

Hétfőn négy indiai katona meghalt Kasmír indiai részén a terület elszakadásáért küzdő fegyveresekkel vívott összecsapásban. 

India és Pakisztán egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét. Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak fegyveres lázadók. Az ezredforduló és 2005 között olyan sok pokolgépes támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni Kasmírban szolgáló katonái számára.

Kasmír területén a legutóbbi jelentősebb támadást 2016-ban hajtották végre, amikor a fegyveresek egy indiai katonai bázist ostromoltak meg. Az incidensben 20 katona halt meg. A kasmíri lakosság zöme egyébként egyetért a felkelők követelésével, miszerint egyesíteni kellene a területet vagy pakisztáni uralom alatt, vagy független állam megteremtésével. India és Pakisztán függetlenné válásuk óta több háborút is vívott Kasmír megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerült megnyugtatóan rendezni.

Rovatok