Index Vakbarát Hírportál

Tiltólistán vannak, ezért nem tudnak a béketárgyalásra utazni a tálib vezetők

2019. február 18., hétfő 05:23

A radikális iszlamista tálibok vasárnap bejelentették, hogy nem tudnak részt venni az amerikai féllel folytatandó iszlámábádi egyeztetéseken, és a február 18-ra kitűzött pakisztáni tárgyalások elhalasztására kényszerülnek, mivel a küldöttségük legtöbb tagja az Egyesült Államok tilalmi listáján szerepel - írja az MTI.

A kabuli kormány megbuktatásán fáradozó szélsőséges szervezet egyéb részletet nem közölt, így arra sem adott magyarázatot, hogy a tálibok tárgyalódelegációjának tagjai korábban miként utazhattak a tilalmak ellenére a moszkvai, illetve az abu-dzabi tanácskozásokra.

A tálibok politikai irodát tartanak fenn Katarban, ahol a tárgyalóküldöttségük tagjai is tartózkodnak. Megfigyelők szerint az Iszlámábádban tervezett megbeszélések jelentőségét az adta volna, hogy a tárgyalások egybe estek volna Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös pakisztáni látogatásával.

A tizennégy fős tálib tárgyalódelegáció tagjai közül öten korábban az Egyesült Államok guantánamói fogolytáborában raboskodtak, de soraikban van Anasz Hakkáni, a tálibokhoz köthető Hakkáni-hálózat magas rangú tagja is.

A 17 éve tartó afganisztáni háború lezárásáról tavaly július óta folynak tárgyalások az Egyesült Államok és magas rangú tálib vezetők között. A folyamat jelentősen felgyorsult azóta, hogy tavaly szeptemberben Zalmay Khalilzadot nevezték ki az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottjának. Khalilzad nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy bevonja az egyeztetésekbe a tálibokat. Ők azonban eddig elutasították, hogy párbeszédet folytassanak az általuk Washington bábjának tartott kabuli kormánnyal.

Rovatok